Moravskoslezský kraj i napřesrok posílí podporu sportu

18.09.2019 19:01

Na sport v roce 2020 poputuje z krajského rozpočtu opět více prostředků. Finance podpoří významné sportovní akce, účast mládežnických týmů na turnajích a závodech v zahraničí, činnost klubů v nejvyšších soutěžích dospělých. Krajské prostředky také plošně podpoří celoroční činnost regionálních sportovních organizací.

Moravskoslezský kraj i napřesrok posílí podporu sportu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj i v příštím roce plošně podpoří celoroční činnost sportovních organizací. „Administrace podpory prostřednictvím České unie sportu se letos osvědčila. Krajských 30 milionů korun pomohlo celkem 442 organizacím, předpokládáme, že se zájem o podporu ještě zvýší. Na spolupráci s Českou unií sportu navážeme, opět podepíšeme memorandum o spolupráci a na činnost sportovních organizací navýšíme prostředky o dalších 5 milionů korun,“ sdělil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny a upřesnil, že krajskou podporu získají sportovní organizace prostřednictvím regionálních pracovišť České unie sportu (ČUS), na které se mají se žádostmi obrátit od 16. září do 11. října tohoto roku. „Česká unie sportu pak v prosinci 2019 zastupitelstvu předloží seznam organizací navržených k podpoře. Věřím, že se tak podaří zajistit, aby se zlepšovaly podmínky pro sportovní aktivity nejen vrcholových sportovců, ale i amatérů, dětí a mládeže,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Spolupráce kraje s Českou unií sportu funguje k oboustranné spokojenosti, což potvrdila Revizní komise České unie sportu, která administraci dotací v Moravskoslezském kraji prověřovala. „Pokládáme za důležité upozornit na skutečnost, že podpora sportu v Moravskoslezském kraji je v řadě dotačních titulů patrně jedním z prvních finančních příspěvků, kde je pamatováno i na malé tělovýchovné jednoty a sportovní kluby, pro které bylo dosažení dotací v minulosti obtížné nebo neefektivní. Je třeba ocenit také přístup vedení Moravskoslezského kraje hodný následování ostatními kraji a v neposlední řadě také pracovníky ČUS, kteří tento systém manažersky zajistili, projednali s Moravskoslezským krajem a připravili jeho technické řešení,“ prohlásil místopředseda ČUS Marek Hájek. „Důležité pro sportovní prostředí je, že výsledkem součinnosti Moravskoslezského kraje s ČUS jsou potřebné peníze na účtech klubů již na konci března běžného roku,“ dodal místopředseda ČUS Marek Hájek.

Krajskou podporu opět získají i profesionální sportovci, nadšení amatéři a sportovní kluby. Na krajské peníze si mohou sáhnout díky dotačním programům, které kraj vyhlásí pro rok 2020. „Na významné sportovní akce a na účast mládežníků na závodech v zahraničí jsme v tomto roce rozdělili 19 a půl milionu korun. Kraj vyhověl celkem 166 žádostem. V příštím roce jich bude ještě víc, rozdáme 20,3 milionu korun,“ vyčíslil náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a dodal, že krajský úřad bude žádosti o podporu přijímat od 9. do 13. prosince 2019.

Od 2. do 9. ledna 2020 si o krajskou podporu budou moci říct vrcholoví sportovci. „Krajské prostředky využijí kluby a jednoty, které budou v roce 2020 reprezentovat kraj v nejvyšší celostátní soutěži. V tomto roce Moravskoslezský kraj vyhověl 50 žádostem a na vrcholový sport rozdělil 35,16 milionu korun. V rozpočtu na rok 2020 navrhneme vyčlenit 36 milionů,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Podrobné informace a podmínky dotačních programů pro sportovce jsou k dispozici na webových stránkách kraje ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…