Moravskoslezský kraj podpoří lodní dopravu na Slezské Hartě

28.06.2016 8:42

Moravskoslezský kraj umožní turistům vyhlídkové plavby po Slezské Hartě. Poskytne 10milionovou dotaci svazku obcí Mikroregion Slezská Harta na nákup a provoz velkokapacitní lodi. Ve čtvrtek o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Moravskoslezský kraj podpoří lodní dopravu na Slezské Hartě
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Lodní doprava na Slezské Hartě byla zahájena v roce 2010 v Leskovci nad Moravicí s lodí pojmenovanou Santa Maria, která měla kapacitu 12 lidí. Vyhlídkové jízdy se staly mezi turisty velmi populární. Stávající loď však nedokáže pokrýt poptávku po této atrakci a také svazek obcí Mikroregion Slezská Harta, který je neziskovou organizací, není schopen zajistit její finančně nákladný provoz. Proto požádal Moravskoslezský kraj o poskytnutí neinvestičního příspěvku na provoz ve výši 1 milionu korun na dobu pěti let. Krajští zastupitelé žádost schválili s tím, že každoročně bude po předložení průběžného vyúčtování poukázáno na bankovní účet Mikroregionu Slezská Harta maximálně 200 tisíc korun. Rozhodli také o poskytnutí 9milionové investiční dotace na pořízení velkokapacitní lodi.

„Vyhlídkové plavby patří v hlavní turistické sezoně mezi nejvyhledávanější atraktivity v oblasti přehrady Slezská Harta a přilehlém okolí. Cestovní ruch v této části regionu je mnohdy jedinou alternativou rozvoje malého a drobného podnikání,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Dodal, že nová loď bude mít větší kapacitu - pojme minimálně pětačtyřicet cestujících - a umožní zprofesionalizovat lodní dopravu. „Bude na elektrický pohon, což je v souladu s požadavky správce vodního díla, státního podniku Povodí Odry, umožní i přepravu jízdních kol a lidí na invalidním vozíku,“ upřesnil náměstek hejtmana Ivan Strachoň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…