Moravskoslezský kraj vzkazuje ministerstvu: Z našeho kraje „popelnici“ udělat nenecháme

21.02.2019 22:31

Moravskoslezský kraj nepřipustí, aby se jakkoliv zhoršilo ovzduší v regionu. Na 6. březen svolalo Ministerstvo životního prostředí kvůli rozšíření spalovny nebezpečných odpadů v Ostravě-Mariánských Horách veřejné projednání. Tam bude kraj důrazně vyžadovat, aby se nenavýšily emise škodlivin do ovzduší a aby se spaloval výhradně odpad z regionu.

Moravskoslezský kraj vzkazuje ministerstvu: Z našeho kraje „popelnici“ udělat nenecháme
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Životní prostředí v našem kraji budeme bránit. Jestli má u nás vzniknout nový provoz spalovny, máme přísné podmínky a trváme na jejich důsledném plnění. Nepřipustíme, aby se do vzduchu, který všichni dýcháme, vypouštělo více škodlivin,“ uvedla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a dodala, že kraj má i další podmínky. „Vyžadujeme, aby se u nás výhradně zpracovávaly nebezpečné odpady, které vznikají v našem regionu. Nechceme, aby se do našeho kraje zbytečně vozil cizí materiál. Všichni vědí, v jak složité situaci je naše životní prostředí. Je nepřípustné tento stav ještě zhoršovat,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

Produkce nebezpečných odpadů se v Moravskoslezském kraji v poledních letech zvýšila, takže nyní výrazně převyšuje stávající kapacitu spalovny. „Nebezpečné odpady, jako je například zdravotnický odpad nebo chemikálie, se dají zneškodnit pouze jedinou cestou. A to je spalování. To je holý fakt, proti kterému nic nenaděláme. Zatrhnout nový provoz spalovny by teď sice bylo líbivé gesto, ale sobecké vůči našim dětem a vnoučatům,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová s tím, že by bylo velkou chybou nebezpečné odpady jen někde skládkovat a problém s jejich zpracováním odsunout na neurčito.

„Pokud provozovatel využije nejmodernější inovativní technologie a zaručí, že nenavýší emise škodlivin do ovzduší, není důvod k obavám,“ uzavřela náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

Veřejné projednání svolalo MŽP na 6. 3. 2019 na 15 hodin do budovy DTO CZ v Ostravě- Mariánských Horách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…