Moravskoslezský kraj znovu vyhlásil tendr na stavbu nového technického muzea Tatry v Kopřivnici

06.11.2018 17:31

Stavba nového technického muzea automobilů Tatra v Kopřivnici začne později, než se předpokládalo. Krajští radní museli znovu vyhlásit tendr na zhotovitele.

Moravskoslezský kraj znovu vyhlásil tendr na stavbu nového technického muzea Tatry v Kopřivnici
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Na svém dnešním výjezdním zasedání ve Štramberku schválili podmínky veřejné zakázky a složení komise, která bude rozhodovat o jejím vítězi. I přesto by však muzeum mělo být hotovo podle plánu, tedy do 2 let.

Moravskoslezský kraj musel zrušit první výběrové řízení na zhotovitele nového technického muzea automobilů Tatra proto, že nabídky firem byly vyšší, než suma, kterou kraj za pomoci evropských fondů mohl zaplatit.

„Do druhého kola se podařilo vyjednat zrušení finančního stropu 124 milionů korun, který byl podmínkou pro přiznání evropské dotace. Takže náklady na projekt mohou nově dosáhnout maximálně 172 milionů korun včetně nákladů na expozici, z toho téměř 111 milionů půjde z evropských peněz. Zbytek zaplatí kraj ze svého rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že vítěze tendru by kraj mohl znát příští rok na jaře. Poté by se mohlo začít stavět.

„Dostáváme se sice do asi půlročního skluzu, nicméně pořád je to sladěno s ostatními harmonogramy a zřejmě vše stihneme podle původních předpokladů. Hotovo bychom mohli mít do dvou let. První návštěvníky bychom rádi přivítali v sezóně 2020,“ dodal náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Nové muzeum automobilů Tatra vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje a bude ho také provozovat. Společnost Tatra Trucks darovala pro vybudování muzea pozemek s halou bývalé slévárny. Ta se nyní musí zrekonstruovat a připravit pro potřeby kulturního zařízení. Automobilka také umožní využití přilehlých ploch pro stavbu a do projektu přidá i sbírku unikátních vozidel, pro něž dosud chyběly výstavní prostory.

„V současnosti také finalizujeme návrh expozice nového muzea. Ta se zaměří především na nákladní vozy značky Tatra. Samostatnou expozici bude mít i zrekonstruovaný legendární vlak Slovenská strela, který je na ‚omlazovací‘ kúře v Hranicích na Moravě. Těsně na tom spolupracujeme se stávajícím Technickým muzeem Tatra. Cílem je vytvoření moderního muzea automobilů Tatra, důstojné expozice Slovenské strely a podpůrného zázemí pro návštěvníky kulturního zařízení, restaurace, dostatečné parkovací plochy. Zlepšit péči o technické památky a zachovat je pro budoucí generace,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…