Muzeum romské kultury: Archeologický výzkum v oblasti hromadných hrobů v Letech

13.11.2018 12:20

V pondělí 12. 11. 2018 ve 12 hodin proběhla tisková konference u příležitosti provedení archeologické sondy a odběru DNA za účelem identifikace obětí pohřbených v hromadných hrobech v Kulturní památce Lety.

Muzeum romské kultury: Archeologický výzkum v oblasti hromadných hrobů v Letech
Foto: Max
Popisek: Památník v Mirovicích, hřbitov zemřelých z tábora v Letech u Písku

Začátkem listopadu proběhl archeologický výzkum u hromadných hrobů obětí tzv. cikánského tábora v Letech a geofyzikální výzkum v oblasti bývalého tábora. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením doc. Pavla Vařeky ze Západočeské univerzity v Plzni poprvé provádí neinvazivní archeologickou sondu i v oblasti pietního místa, které dříve sloužilo jako hromadné pohřebiště pro oběti tábora během druhé světové války. Během sondy do jednoho z hromadných hrobů se podařilo odebrat vzorek DNA, která bude podrobena zkoumání pro identifikaci zde pohřbených obětí.

Historie letského tábora začíná v roce 1940, kdy zde byl zřízen tzv. kárný pracovní tábor pro pro zdravé muže nad 18 let věku „štítící se práce”, kteří nemohli prokázat, že mají řádným způsobem zajištěnu obživu a odpykávali se trest prací na stavbě úseků dálnice z Plzně do Moravské Ostravy.

V roce 1942 (2. srpna) se tábor mění v tzv.cikánský tábor a slouží k internaci českých Romů a Sintů. V nelidských podmínkách jsou zde drženy celé rodiny. Kapacita tábora je mnohonásobně překročena, panují zde otřesné hygienické i stravovací podmínky a v již na přelomu let 1942 a 1943 zachvátí tábor tyfová epidemie. Z tohoto důvodu již nejsou oběti pohřbívány na hřbitově v nedalekých Mirovicích a dochází ke zřízení provizorního pohřebiště v blízkosti tábora (dnes KP Lety).

V květnu a srpnu 1943 proběhly hromadné transporty vězňů do koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau. Tzv. cikánským táborem I. – Lety u Písku prošlo 1309 osob, z nichž nejméně 327 zde zahynulo. Ještě v roce 1943 byly samotné budovy tábora srovnány se zemí a vypáleny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…