Muzeum romské kultury: Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech

24.02.2018 22:11

Muzeum romské kultury, s.p.o. ve spolupráci s Romea o.p.s. pořádá v pátek 2. 3. 2018 od 13 hodin ve Skautském institutu v Praze veřejnou diskuzi k budoucí možné podobě a roli Památníku Lety u Písku nazvanou Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech u Písku.

Muzeum romské kultury: Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Debata navazuje na setkání pracovní skupiny Platformy Lety iniciované Institutem Terezínské iniciativy a Muzeem romské kultury a bude se snažit dále rozvíjet dialog mezi pozůstalými, historiky, relevantními institucemi a veřejností se zájmem o Lety u Písku jako místo paměti a symbolu uznání holocaustu Romů v ČR

V panelové diskuzi vystoupí Zdeněk Daniel (autorizovaný architekt a pozůstalý) s panem Janem Hauerem – pamětníkem a pozůstalým. Muzeum romské kultury zastupuje jeho ředitelka a historička Jana Horváthová a také se zúčastní paní Veronika Patočková z organizace Romatrial; Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas.

Přímými účastníky debaty v sále budou vedle pracovní skupiny Platformy Lety především členové rodin, kterých se internace v Letech u Písku potažmo v Hodoníně u Kunštátu bolestně týká.

„Chceme umožnit veřejnosti účastnit se debaty o budoucí podobě památníku v Letech, protože vnímáme jako důležité, aby zazněl hlas pozůstalých, odborníků ale také i všech ostatních, které toto téma zajímá. Nechceme rozhodovat o podobě takto důležitého místa sami,“ dodává ředitelka Muzea romské kultury, Jana Horváthová.

„Celá diskuze bude on-line přenášena přes Romea.cz (ZDE). Záznam tak bude dostupný i veřejnosti. Romea a muzeum budou pořádat i další kulaté stoly, dubnový probere téma s občany přímo z míst nedalekých památníku (Písek a okolí), květnový bude věnovaný historickému pohledu na tzv. cikánský tábor v Letech u Písku a srpnový se zaměří na vzdělávání o holokaustu Romů“, upřesňuje Eva Zdařilová.

Informace a diskuze o budoucí podobě památníku v Letech naleznete na nové stránce věnované památníku v Letech u Písku a také na stránkách Muzea romské kultury (ZDE).

Veškeré publikované články k Letům u Písku můžete sledovat v tematické sekci na Romea.cz ZDE

Pro veřejnost je vstup možný na základě předchozí registrace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…