Muzeum romské kultury: Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech

24.02.2018 22:11

Muzeum romské kultury, s.p.o. ve spolupráci s Romea o.p.s. pořádá v pátek 2. 3. 2018 od 13 hodin ve Skautském institutu v Praze veřejnou diskuzi k budoucí možné podobě a roli Památníku Lety u Písku nazvanou Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech u Písku.

Muzeum romské kultury: Návrat důstojnosti pietnímu místu v Letech
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Debata navazuje na setkání pracovní skupiny Platformy Lety iniciované Institutem Terezínské iniciativy a Muzeem romské kultury a bude se snažit dále rozvíjet dialog mezi pozůstalými, historiky, relevantními institucemi a veřejností se zájmem o Lety u Písku jako místo paměti a symbolu uznání holocaustu Romů v ČR

V panelové diskuzi vystoupí Zdeněk Daniel (autorizovaný architekt a pozůstalý) s panem Janem Hauerem – pamětníkem a pozůstalým. Muzeum romské kultury zastupuje jeho ředitelka a historička Jana Horváthová a také se zúčastní paní Veronika Patočková z organizace Romatrial; Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas.

Přímými účastníky debaty v sále budou vedle pracovní skupiny Platformy Lety především členové rodin, kterých se internace v Letech u Písku potažmo v Hodoníně u Kunštátu bolestně týká.

„Chceme umožnit veřejnosti účastnit se debaty o budoucí podobě památníku v Letech, protože vnímáme jako důležité, aby zazněl hlas pozůstalých, odborníků ale také i všech ostatních, které toto téma zajímá. Nechceme rozhodovat o podobě takto důležitého místa sami,“ dodává ředitelka Muzea romské kultury, Jana Horváthová.

„Celá diskuze bude on-line přenášena přes Romea.cz (ZDE). Záznam tak bude dostupný i veřejnosti. Romea a muzeum budou pořádat i další kulaté stoly, dubnový probere téma s občany přímo z míst nedalekých památníku (Písek a okolí), květnový bude věnovaný historickému pohledu na tzv. cikánský tábor v Letech u Písku a srpnový se zaměří na vzdělávání o holokaustu Romů“, upřesňuje Eva Zdařilová.

Informace a diskuze o budoucí podobě památníku v Letech naleznete na nové stránce věnované památníku v Letech u Písku a také na stránkách Muzea romské kultury (ZDE).

Veškeré publikované články k Letům u Písku můžete sledovat v tematické sekci na Romea.cz ZDE

Pro veřejnost je vstup možný na základě předchozí registrace

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…