NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 40,2 miliardy Ministerstvo životního prostředí opravilo

20.11.2023 11:17 | Tisková zpráva

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Ministerstva životního prostředí (MŽP) za rok 2022. Kontroloři se zaměřili také na údaje, které MŽP předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 40,2 miliardy Ministerstvo životního prostředí opravilo
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Díky tomu, že kontrola začala již v průběhu účetního období roku 2022, mohlo MŽP průběžně opravovat významné nedostatky, které kontroloři zjistili a které by měly ve výši 40,2 mld. Kč vliv na zůstatky položek účetní závěrky MŽP za rok 2022.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

K nejvýznamnějším opravám patří doúčtování podílu ČR na finančních aktivech „Modernizačního fondu“ ve výši 24,5 mld. Kč spravovaných Evropskou investiční bankou. MŽP tak vykazuje ve své účetní závěrce aktiva, která mají formu dostupných finančních prostředků ČR.

Po provedených opravách bylo účetnictví MŽP podle názoru NKÚ vedeno v souladu s právními předpisy. Nesprávnosti ve výši 4,6 milionu korun, které MŽP neopravilo, neměly významný dopad na účetní závěrku, která dle NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Závěrečný účet MŽP ani údaje, které MŽP předložilo pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2022, neobsahovaly významné nesprávnosti; tyto údaje jsou proto dle NKÚ spolehlivé.

Vnitřní kontrolní systém MŽP byl po opatřeních přijatých v průběhu kontroly v prověřovaných oblastech vyhodnocen ze strany NKÚ jako účinný.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…