NP České Švýcarsko: Dáváme sbohem odpadkovým košům v lese

28.07.2019 8:45

Pracovníci stráže přírody odstranili odpadkové koše od turistických přístřešků na sedmi místech v Národním parku České Švýcarsko.

NP České Švýcarsko: Dáváme sbohem odpadkovým košům v lese
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Jedná se o jediné odpadkové koše, které byly správou po vzniku národního parku v roce 2000 instalovány a obsluhovány. Jejich provoz však správa dlouhodobě vnímala jako kontraproduktivní, neboť koše mimo jiné skrytě napomáhaly rozvoji nevhodných návyků návštěvníků přírodních oblastí.

„Umísťování odpadkových košů do přírodních oblastí přináší pozitivní efekty pouze zdánlivě. Na jedné straně se sice jedná o drobnou službu návštěvníkům, ti se však zároveň podprahově učí zbavovat odpadků odložením v přírodě, namísto aby je odnášeli zpět a likvidovali doma,“ říká Richard Nagel, ředitel odboru vztahů s veřejností Správy Národního parku České Švýcarsko.

Odpadkové koše v přírodě přináší navzdory pravidelnému vyvážení také další nepříjemné efekty. Zejména pokud do nich lidé odhazují zbytky potravin, přitahují některá zvířata, pro která se koš buď může stát pastí, nebo je jejich přítomnost naopak obtěžující pro návštěvníky, jako tomu je v případě vos.

Zkušenost také ukazuje, že umístění odpadkových košů v přírodě nijak významně nesnižuje množství odpadků odhozených v okolí turistických cest. V turisticky nejexponovanějších částech parku proto správa parku od roku 2017 najímá úklidovou službu, která v hlavní sezóně odhozené nebo ztracené odpadky v pravidelných intervalech likviduje. Současně správa parku v komunikaci směrem k návštěvníkům více zdůrazňuje nutnost likvidace odpadů doma namísto v přírodě. Plakáty s apelem ve třech jazycích návštěvníci najdou jak v informačních střediscích v okolí národního parku, tak i na všech významných výchozích místech k turistickým zajímavostem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…