NP České Švýcarsko: Řízený shoz skalního bloku u Mezní Louky

27.05.2018 8:20

Řízený shoz nestabilního skalního bloku nad červeně značenou turistickou stezkou z Mezní Louky do Vysoké Lípy ve středu provedla skalní četa Správy Národního parku České Švýcarsko.

NP České Švýcarsko: Řízený shoz skalního bloku u Mezní Louky
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Kámen velikosti malého osobního automobilu a hmotnosti zhruba 8 tun vytipovali strážci národního parku. Na základě posouzení geologem správa parku kvůli vysokému riziku zřícení rozhodla o řízeném shozu. Ve vzdálenosti několika metrů od shozeného skalního bloku se nacházel další kámen, viklan obdobné velikosti. Pracovníci skalní čety jej nadzvedli pomocí zvedáku a stabilizovali umístěním dřevěné podložky.

„Celá hmota skalního bloku v podstatě spočívala již na jediném opěrném bodu, vzhledem k bezprostřední blízkosti značené turistické stezky byl zásah nevyhnutný,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Zásahy tohoto typu provádíme zcela výjimečně, dochází-li k ohrožení života, zdraví či majetku osob.“

Po řízeném uvedení do pohybu pomocí hydraulických i mechanických zvedáků se kámen během pádu rozpadl na písek a menší kameny, které dopadly z výšky zhruba 20 metrů na turistickou stezku. Písek a drobné kameny skalní četa ze stezky odstranila, turistická stezka byla uzavřena jen necelou hodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…