NP Podyjí: Botanikům se po 140 letech podařilo v Podyjí potvrdit vzácný lomikámen

06.07.2019 22:00

Trvalo to téměř na den přesně 140 let. Botanikům se podařilo v květnu v Podyjí nalézt drobný a velice vzácný lomikámen trsnatý. Silně ohroženou rostlinu, která roste ve skalách, a odborníci ji hledali s pomocí horolezeckého vybavení, zde naposledy prokazatelně viděl a do herbáře sebral botanik a kurátor muzea ve Znojmě Adolf Oborny v roce 1879.

NP Podyjí: Botanikům se po 140 letech podařilo v Podyjí potvrdit vzácný lomikámen
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Lomikámen trsnatý roste na zastíněných skalních stěnách otočených k severu a je poměrně drobný. I to je jeden z důvodů, proč unikal pozornosti. „V letošním roce jsme se tedy pokusili zjistit, zda druh v území ještě přežívá,“ říká botanik Radomír Němec. Cesta k rostlině ale nebyla jednoduchá. „Museli jsme využít speciální techniku. Nejprve člun, na kterém jsme zmapovali skály v údolí Dyje. Posléze přišlo na řadu vybavení k lezení po skalách. Vyšplhali jsme k vytipovaným místům a vyplatilo se,“ dodává Němec.

Na skalách údolí Dyje mezi Vranov a Hardeggem přitom rostlinu nalezl i Oborny. Do herbáře si ji založil s datem 21. 5. 1879. Již tehdy se jednalo o velmi vzácný druh. I když zprávy o výskytu této rostliny se objevovaly i v minulosti, doložit, že v Podyjí opravdu stále roste, se botanikům podařilo až před několika týdny.

Lomikámen nalezli jen na jednom místě. „Ale kdo ví, zda neroste ještě někde ukrytý pozornosti badatelů a návštěvníků parku,“ věří Němec. „Rostlina je to ale opravdu křehká. Neopatrný pohyb ve skále by mohl způsobit její stržení do propasti a zánik celé známé populace,“ varuje botanik.

Rostliny rodu lomikámen jsou většinou vytrvalé byliny s jednoduchými listy a pětičetnými květy. V Evropě, Asii, severní Africe, Severní Americe a jihoamerických Andách se jich nachází na 450 druhů. Většina se jich vyskytuje v horách a arktických oblastech. V České republice roste celkem šest druhů lomikamenů. Některé druhy náleží k oblíbeným skalničkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…