NP Podyjí: Na pastvinách se letos narodila čtyři hříbata, část koní čeká stěhování

27.12.2020 14:05

Celkem osmnáct koní pobíhá po Mašovické střelnici, patří mezi ně i čtyři hříbata, která se zde letos narodila. Všechna zvířata zkontroloval veterinář.

NP Podyjí: Na pastvinách se letos narodila čtyři hříbata, část koní čeká stěhování
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Část koní ale z areálu během několika měsíců odjede. Tří mladí hřebci se přesunou na pastvinu na Havranickém vřesovišti, kde je nyní pět koní. Šestici klisen čeká cesta do nových koňských rezervací v Čechách. Zbytek se může radovat z nové pastviny, která na tu Mašovickou navazuje.

Exmoorští poníci jsou v Podyjí už třetí sezónu. V Mašovicích se úspěšně propásli až na konec hlavní pastviny. Správci ji tedy na začátku listopadu rozšířili o zhruba tříhektarové území, které na ni přímo navazuje. „Jde o dočasnou pastvinu, kterou budou koně vypásat vždy přibližně dva měsíce v zimním období. Poté její ohradník demontujeme a lokalita tak bude opět většinu roku volně přístupná. Takto nastavený pastevní režim by měl vyhovovat nejvýznamnějšímu druhu zdejší flóry. Orchideji vstavači kukačce,“ věří Robert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí, který má na starosti udržování nelesních pozemků národního parku.

Dočasná ohrada rozšířené pastviny přetíná jednu z cest vedoucích přes východní část Mašovické střelnice. „Pro pěší je průchod umožněn upravenými vstupy, takže mohou po této cestě pokračovat dále. Přes pastvinu návštěvníci projdou jen pár metrů. Přesto všechny prosíme o zvýšenou opatrnost. Pokud by právě v blízkosti průchodu probíhali koně, raději chvíli počkejte, až se vzdálí,“ doporučuje Stejskal. Pro motorová vozidla a jezdce na koních bude průjezd po dobu pastvy úplně uzavřen.

V Havranické pastvině nyní správci odstraňují suché borovice a náletové dřeviny z části poblíž aklimatizační ohrady. „Odstraňování suchých borovic, které v pastvině odumřely prakticky plošně, budeme pokračovat i v následujících měsících. Suchých stromů je zde takové množství, že představují nejen bezpečnostní riziko, ale znemožňují i pastvu postižených míst,“ vysvětluje Stejskal.

Informace, jak přesně by se měli návštěvníci chovat v blízkosti koňských ohrad u Mašovic a Havraníků, naleznete na webu ZDE. „Znovu také prosíme, aby návštěvníci koně ničím nepřikrmovali. V pastvině nezřídka nacházíme naházenou mrkev nebo pečivo. Lidská potrava může koním způsobit vážné zdravotní potíže a také narušit jejich pastevní návyky. Na druhou stranu oceňujeme, že návštěvníci hlásí padlé stromy na ohradník či jiné problémy,“ dodává Stejskal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…