NP Podyjí: Podyjí v proměnách času

13.01.2018 13:43

Znojmo bez přehrady, Gránické údolí bez stromů nebo okolí vesnic bez velkých lánů. Nová výstava Podyjí v proměnách času ve znojemském Domě Umění zavede návštěvníky na téměř čtyřicet konkrétních míst a ukáže, jak se za posledních sto let změnily. Zájemcům se otevře 18. ledna 2018.

NP Podyjí: Podyjí v proměnách času
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Výstava je rozdělená do několika témat. Lidé tak budou moci na historických a současných fotografiích pozorovat proměnu Znojma a okolních obcí, údolí řeky Dyje nebo historických památek či státní hranice. „Chtěli jsme vizuálně zdokumentovat a porovnat jedno místo s delším časovým odstupem. Každou lokalitu tak ukazuje historická fotografie, pohlednice nebo obraz a zároveň co nejpodobnější fotografické zachycení ze současnosti,“ popsal kurátor výstavy Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Část historických pohlednic a snímků na výstavu poskytli soukromí sběratelé, fotografové a některé instituce. Část autoři expozice nalezli ve sbírkách Jihomoravského muzea, které letos oslaví 140 let své existence. Současnou podobu míst zdokumentoval fotograf Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí. „Některá místa se změnila k nepoznání, některá jen v drobnostech. Na snímcích je ale dobře vidět, jak jsme v posledním staletí přistupovali ke svému okolí i jak jej měnily dějiny,“ uvedl Lazárek.

Výstavu Podyjí v proměnách času společně připravili Jihomoravské muzeum ve Znojmě a Správa Národního parku Podyjí. Otevře ji 18. ledna od 19 hodin přednáška biologa Martina Škorpíka právě o proměnách krajiny Podyjí. Zájemci si ji budou moci prohlédnout až do 25. března 2018. Výstava vychází ze stejnojmenné připravované knihy srovnávacích fotografií. Její příprava trvala tři roky a Správa Národního parku Podyjí ji vydá v únoru.

Příběhy míst - Hardecká vyhlídka – Na konci 19. století byl nad rakouským městečkem Hardegg postaven altán, tehdy pojmenovaný po dvorní dámě císařovny Alžběty a vranovské hraběnce Luitgardě z Mniszku. Po roce 1918 změnil své jméno na Masarykovu vyhlídku. Brzy po skončení Druhé světové války se ale ocitl v nepřístupném hraničním pásmu a začal chátrat. Pohraničníci jej nakonec v osmdesátých letech úplně strhli. Do dnešní podoby vyhlídku zrekonstruoval Rakouský turistický klub v roce 1990.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec