NP Podyjí: Září - od houfujících se vlaštovek až po jelení říji

05.09.2021 8:41 | Tisková zpráva

Prvního září vždy doprovázely děti do škol vlaštovky, které se k sobě houfně a neposedně tiskly na drátech elektrického vedení. A není tomu jinak ani v letošním roce, kdy za pospolitého švitoření poletují v odvážných kreacích, a obratně loví poletující hmyz.

NP Podyjí: Září - od houfujících se vlaštovek až po jelení říji
Foto: NP Podyjí
Popisek: NP Podyjí - logo

Avšak s postupujícím zářím a s nástupem chladných dnů se snižuje možnost najít dostatek potravy. A proto se z naší přírody postupně v tomto období vytrácí nejen vlaštovky a jiřičky, ale i kukačky, či čápi bílí i černí, kteří se společně s mnoha dalšími druhy z ptačí říše vydávají na dalekou pouť do svých zimovišť.

Konec srpna a počátek září je ve znamení chráněných netopýrů. Letos se Mezinárodní noc pro netopýry na Znojemsku uskuteční v sobotu 4. 9. 2021 v 19:00 a ve 21:00 hod. na starém zámku v Jevišovicích. Při této akci budete mít možnost seznámit se s těmito nenápadnými živočichy s noční aktivitou. Můžete se dovědět spoustu zajímavostí z jejich pozoruhodného života, sledovat je pomocí speciální techniky nebo si je zblízka prohlédnou. Zároveň se dozvíte, co netopýry ohrožuje a jak jim lze pomoci.

Na mnohé z nás padá v období nastupujícího září teskný pocit neodvratného konce léta. Je to období, kdy se střídají chladně nevlídné dny s prosluněným teplým babím létem. Kdo ví, jaké pocity mají živočichové a možná i rostliny? Rozhodně jim však instinkt velí připravit se na nadcházející příchod podzimu a zimy.

Kvete vřes i bramboříky

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Při toulkách přírodou Národního parku Podyjí ještě můžeme v lesích vidět odkvétající voňavé bramboříky a na vřesovištích světle fialově kvetoucí vřes, na kterém pozorujeme kromě zapomenuté kudlanky i včely, které využívají poslední možnost získat na zimu životadárný nektar. Můžeme také potkat černožluté mloky, jak se vzdalují od vody a pomalým tempem si razí cestu výš do lesních porostů, aby se zde ukryli před zimou do škvír a děr ukrytých pod nánosem spadaného listí. Podobně se ukryjí i další obojživelníci i plazi. Můžeme se o tom konec konců dočíst i v zářijových pranostikách.

Stromy a keře jsou obtěžkány plody a celé září je ve znamení sklízení úrody z polí, sadů i vinohradů. Předzvěst podzimu na nás dýchá právě z polí, z nichž se již dávno vytratilo zlatavé obilí, lemované věnci lučních květů a strniště byla zorána tak, že je vidět orbou obnaženou hnědou půdu. Pro mnohé druhy živočichů je to velká změna. Hlavně pro ty, kteří jsou věrni místu svého zrození a náhle, ze dne na den, se změnilo jejich životní prostředí a ztratil se jim zdroj potravy, který jim obilný lán, či jiná plodina skýtaly.

Barevné lesy a troubící jeleni

Nejkrásnější nástup podzimu je však v lesích. Převážně listnaté stromy (s výjimkou opadavého jehličnanu – modřínu) se postupně zbarvují do pastelových tónů od sytě žlutých modřínů, bříz, habrů přes hnědavě okrově zbarvené duby a buky po červené tóny listů javorů.

A takto probarvený les se na sklonku září, za chladných nocí a mlhavých prosluněných rán, stává němým svědkem jelení říje, pro kterou je příznačné zvukomalebné troubení jelenů.

Pusťte se do objevování „Mého měsíce září“

Co budete potřebovat:

  • Můj kalendář na měsíc září (ZDE)
  • Výhled z okna
  • Venkovní teploměr (teplotu zapisujte pravidelně ve stejnou dobu)

Co se ještě může hodit:

  • dalekohled
  • klíč k určování květin či živočichů (lze využít i internet)

Jedna důležitá poznámka k měření teploty: V kalendáři jsme vynechali čas měření a je na vás v kolik hodin budete teplotu zapisovat. Důležité ale je, aby to bylo ráno vždy ve stejný čas.

Budeme rádi, když se s námi opět o své kalendáře podělíte. Stačí je oskenovat a poslat do 15. října na emailovou adresu infocentrum@nppodyji.cz. Nezapomeňte do mailu uvést své jméno a příjmení, věk a obec nebo město - či přírodní lokalitu, kde jste svá pozorování prováděli. Autory vybraných kalendářů odměníme opět zajímavými cenami z naší produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…