NPÚ: Archeologický průzkum lysické zámecké zahrady v rámci projektu Kolonáda rozmanitosti pokračuje

01.05.2022 9:50 | Tisková zpráva

I v roce 2022 dále probíhá záchranný archeologický výzkum při realizaci projektu Zámek Lysice- kolonáda rozmanitosti. V rámci záchranného archeologického výzkumu, který je realizován společností Archaia Brno z.ú. byly dosud odkryty, začištěny a dokumentovány veškeré relikty historických konstrukcí a archeologických terénů.

NPÚ: Archeologický průzkum lysické zámecké zahrady v rámci projektu Kolonáda rozmanitosti pokračuje
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Během prací bylo postupně odkrýváno původní dláždění na prostředním parteru zahrady v kolonádě a ve dvoře kolonády podél sloupů. Zachyceny byly i ztužující zdiva mezi sloupy kolonády ve východní části. Při jižní části kolonády byl odkryt starší podzemní zaklenutý prostor- sklep, který je viditelný i na historické vedutě z roku 1776. Dokumentovány byly i prvky starší kolonády (okenní ostění, niky a další.

Na spodním parteru zahrady byly při výkopových pracích zachyceny základy pro opěrné pilíře, založené až do dna rybníku. Rybník i opěrné pilíře byly zachycen na více místech během zemních prací a jsou vyobrazeny na plánu F.F. von Nicolai z počátku 18. století. Ze spodního parteru zahrady pochází i dvojdílný dřevěný kanálek- vodovod.

Při opravě cesty do parku nad sala terrenou byla odkryt i pozůstatek původního kamenného odvodňovacího žlábku parkové cesty. V rámci terénních úprav kolem objektu unikátní historické fíkovny byly dokumentovány starší opěrné zdi se zpevňujícími patkami, na kterých byla fíkovna postavena. Při severní straně oranžérie byly dokumentovány dnes zasypané odvětrávací kanálky tzv. anglický dvorek.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

V prostoru jižně od oranžerie byl odkryt starší unikátní otopný dvojkanálek, který předcházel výstavbě oranžerie před polovinou 19. století. Patrně byl součástí stavby lehčí konstrukce, kde byly umístěny rostliny, a která byla vytápěna pomocí kanálku. Jižněji a hlouběji se nalezlo nadzemní a část základového zdivo starší budovy patrně bývalého pivovaru, který je v Lysicích uváděn až do 1. čtvrtiny 18. století. Prozatím bylo zachyceno jihovýchodní nároží stavby (včetně mladší přestavby) a část podlah z dlaždic zachycená ve sklepích oranžerie.

Záchranný archeologický výzkum v areálu významné národní kulturní památky státní zámek Lysice odhaluje a dokumentuje unikátní stavební a historický vývoj této památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…