NPÚ: Nová výstava na hradě Velhartice přiblíží období třicetileté války

02.06.2021 10:06

Prostory bývalého hradního pivovaru ve Velharticích hostí novou interaktivní výstavu s názvem Krajina míru, pole války. Na výstavní ploše 700 metrů čtverečních představí ze všech úhlů pohledu válečný konflikt, který dlouhá desetiletí pustošil Evropu a poznamenal každodenní život obyvatel západních Čech v 17. století.

NPÚ:  Nová výstava na hradě Velhartice přiblíží období třicetileté války
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Vyzdvižena je i osobnost španělského šlechtice a vojenského dobrodruha Martina Huerty, který získal velhartické panství jako konfiskát a hrad rozšířil o renesanční křídlo. Výstava je určena nejenom odborné veřejnosti a milovníkům vojenské historie, ale především rodinám s dětmi, které potěší řada herních prvků. Výstava je součástí prohlídkového okruhu Hradní areál a bude k vidění do konce října letošního roku.

„Dlouhých 29 let, 11 měsíců a 22 dní pustošil Evropu řetězec vojenských střetů, známý nakonec jako třicetiletá válka. Do tehdejší společnosti přinesl řadu změn a do popředí vynesl řadu nových osobností nejen z vojenského prostředí. Také západní Čechy nebyly ušetřeny válečného dění“, seznamuje s tématem výstavy kastelán Matěj Mejstřík. Spojujícím prvkem výstavy je postava Martina Huerty, který získal velhartické panství jako konfiskát. Prostřednictvím jeho osudů návštěvníci budou moci nahlédnout do tehdejší politiky, vojenství i soukromého života. „Naším cílem bylo dobu třicetileté války zpopularizovat. Chtěli jsme, aby si návštěvníci uvědomili, že se tahle dlouhá válka děla v místech kde stojí, kterými projížděli cestou do Velhartic a kde bydlí. Aby měli pocit, že si na tu historii ´trochu sáhli´ a aby objevili nové souvislosti,“ popisuje kastelán Mejstřík.

Výstava byla původně naplánovaná na loňskou sezónu, kdy měla navázat na čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře. Kvůli koronavirové pandemii však byla o rok odložena. „Každopádně na letošek připadá výročí zúčtování s vůdci českého stavovského povstání, po kterém následovala první vlna konfiskací majetku české šlechty, která se připojila k povstání. A Velhartice se staly takovým konfiskátem,“ vysvětluje načasování výstavy její kurátorka Veronika Pilná z územního odborného pracoviště NPÚ v Plzni. Na přípravě výstavy se podíleli přední čeští odborníci na raný novověk, doc. Pavel Marek z Univerzity v Pardubicích a doc. Kilián ze Západočeské univerzity v Plzni.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí

V expozici se představí řada archeologických nálezů z různých západočeských lokalit, které jsou zapůjčeny z objektů NPÚ, ze Západočeského muzea a Muzea Českého lesa v Tachově. „K vidění budou nálezy z bojišť nebo ukázky dobových mincí. Také jsme se rozhodli představit některé méně známé předměty, které byly dlouhodobě uloženy v depozitářích. Pro letošní rok jsme navíc získali zápůjčku okruží a manžet z Jindřichova Hradce, které podle tradice měly patřit Vilému Slavatovi, jednomu z defenestrovaných místodržících v roce 1618,“ upřesňuje kurátorka Veronika Pilná.

Výstavu doplňují i odborně provedené repliky zbraní, zbroje i vojenského stanu. „S realizací výstavy pomohlo Občanské sdružení Hrad z.s., se kterým dlouhodobě spolupracujeme. To zakoupilo repliku historického stanu a zaplatilo výrobu a rekonstrukci původní Huertovy listiny, což je jeden z našich top exponátů. Část expozice také vyrobili a doinstalovali zaměstnanci hradu Velhartice,“ doplňuje kastelán Mejstřík.

Výstava je určena širokému publiku, ale svou náplní uspokojí i náročnější návštěvníky či odbornou veřejnost. „Mysleli jsme i na rodiny s dětmi, aby se rodiče mohli chvilku začíst a děti si zatím něco vyzkoušely,“ říká Veronika Pilná. Připraveny jsou pro ně defenestrační klouzačka nebo dřevěné kostky v podobě částí opevnění, které si budou moci postavit podle dobových vzorů. Dále pak mohou oblékat dobové figurky do dobového oblečení, vyzkoušet si zamíření z muškety, nechat se natáhnout na opravdový skřipec a mnoho dalšího.

Výstava je v prvním patře hradního pivovaru otevřena od úterý do neděle mezi 9:30 až 17:00. Plné vstupné, které zahrnuje výstavu i prohlídku hradního areálu, stojí 80 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…