NPÚ: Památky v hledáčku – fotografická soutěž cílící na chráněné památky pomůže vylepšit Wikipedii

03.09.2014 20:11

Kulturní památky, kterých je v České republice přes 40 tisíc, jsou tématem fotografické soutěže Wiki miluje památky, jejíž třetí ročník proběhne v září 2014. Její účastníci focením chráněných památek dokumentují dnešní stav kulturního dědictví a zároveň doplňují největší světovou encyklopedii Wikipedii.

NPÚ: Památky v hledáčku – fotografická soutěž cílící na chráněné památky pomůže vylepšit Wikipedii
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

V České republice je více než 44 tisíc chráněných nemovitých kulturních památek – nejen hradů a zámků, kostelů, kapliček a křížů, ale i mlýnů, mostů, či unikátních lázeňských objektů. Jen malá část z nich však má svůj článek na Wikipedii, největší světové on-line encyklopedii, vytvářené výhradně dobrovolníky. Česká verze Wikipedie obsahuje přes 300 tisíc článků, jejichž součástí jsou i fotografie a ilustrace; v případě kulturních památek však fotografie často chybějí.

Změnit to chce soutěž Wiki miluje památky, české kolo mezinárodního projektu Wiki Loves Monuments.

Kvalitní fotografie českých, moravských a slezských památek zaslané do soutěže pod svobodnou licencí a uložené trvale na Wikimedia Commons budou použity pro ilustraci článků na Wikipedii a dalších projektech Wikimedia a budou zároveň dokumentovat současný stav našeho kulturního dědictví. A jejich autoři mohou leccos vyhrát.

Fotografie mohou být pořízeny kdykoli, soutěže se však zúčastní jen ty, které jejich autoři nahrají do Wikipedie během letošního září. Čím víc snímků přitom soutěžící nahraje, tím vyšší má šanci na výhru – počet fotografií poskytnutých jedním účastníkem není omezen.

Na zajištění soutěže Wiki miluje památky se Národní památkový ústav podílí už od prvního ročníku, v němž se v roce 2012 sešlo přes 17 tisíc fotografií; loni se soutěž konala podruhé a její účastníci obohatili obrazový fond Wikipedie o více než 6 tisíc snímků. Užším tématem letošní fotosoutěže jsou proto lázeňské památky, na jejichž specifické hodnoty upozorňuje Národní památkový ústav partnerstvím v projektu Rok lázeňské architektury. „Památky jsou všude kolem nás, stačí se dívat. Budu ráda, když díky pohledu přes hledáček fotoaparátu najdou lidé hodnoty i ve stavbách, které dosud přehlíželi“ vyzývá Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu, která nad soutěží převzala záštitu. Národní památkový ústav navíc věnuje výhercům deset volných vstupenek na hrady a zámky ve své správě, platné pro dvě osoby.

Seznam památek, s jejichž snímky je možné se soutěže zúčastnit, stejně jako podrobná pravidla a informace o cenách pro vítěze přináší webová stránka www.wikimilujepamatky.cz

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…