NPÚ: Památky zahájí poslední březnový víkend sezonu věnovanou Gallasům a Clam-Gallasům

21.03.2019 15:04

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu otevřou návštěvníkům své brány již příští víkend, 30. a 31. března. Zahájí tak sezonu, která se bude věnovat rodu Gallasů a Clam-Gallasů. Pravidelný návštěvnický provoz zavádí od dubna také pražská Invalidovna. Na nové expozice se mohou návštěvníci těšit v Lysicích, Zákupech či na Stekníku, Jindřichův Hradec připomene rod Černínů.

NPÚ: Památky zahájí poslední březnový víkend sezonu věnovanou Gallasům a Clam-Gallasům
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Pražská Invalidovna přivítá první návštěvníky 5. dubna, kdy zahájí pravidelný návštěvnický provoz a zároveň přivítá svátek dobrého jídla a pití Garden Food Festival. Vždy od pátku do neděle, ale také o vybraných státních svátcích, až do října si tak zájemci budou moci prohlédnout karlínský architektonický skvost od barokního mistra Kiliána Ignáce Dientzenhofera ještě předtím, než projde rozsáhlou obnovou. Ta by měla být dokončena do roku 2025. „V budoucnu zde vznikne expozice věnovaná historii Invalidovny, Karlína, výstavní prostory či edukační centrum zaměřené na kulturní dědictví, v části počítáme i s komunitními aktivitami,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Po stopách Gallasů a Clam-Gallasů vyrazte do severních Čech

I v letošním roce pokračuje dlouhodobý projekt s názvem Po stopách šlechtických rodů. Letošní, v pořadí již devátý, ročník se zaměří na rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojen především se severními Čechami. Ústředními objekty roku 2019 se tak stanou hrad a zámek Frýdlant, zámek Lemberk a hrad Grabštejn, na nichž proběhne i oblíbená Hradozámecká noc. Vyvrcholením celého roku bude výstava Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách v Oblastní galerii v Liberci.

Na nové expozice se můžete těšit v Lysicích, Zákupech či na Stekníku

V roce 2019 čeká na návštěvníky památek mnoho dalších zajímavých akcí, výstav a nových expozic. V sobotu 30. března bude pro návštěvníky poprvé otevřena restaurovaná sala terrena na zámku Lysice. Obnovy se tak dočkala unikátní manýristická malířská výzdoba technikou fresco secco, která zachycuje maríny, mořské živočichy i veduty měst. Námět je odkazem na kavalírskou cestu Čerčinckých z Kácova, tehdejších majitelů zámku a panství a stavitelů zahradního sálu. Restaurována byla i mozaiková dlažba či mramorový krb s terakotovým reliéfem.

Novinky si pro návštěvníky připravil i zámek Zákupy, který letos otevře III. prohlídkový okruh s názvem Zámek za prezidenta Masaryka, mapující osudy zámku po zániku habsburské monarchie. Trasa byla zpřístupněna po kompletní opravě k výročí 100 let republiky. Během sezony bude ve vybraných dnech mimořádně zpřístupněno i rozsáhlé zámecké sklepení či historické provozní zázemí zámku včetně kuchyně a prádelny.

Nový prohlídkový okruh během léta otevře také zámek Stekník. Trasa představí zámek za doby jeho posledních majitelů, rodiny švýcarského konzula Gérolda Déteindre. Návštěvníci si prohlédnou sala terrenu, jídelnu a kuchyni či pánský nebo tzv. rohový pokoj. Součástí okruhu je i zrestaurovaný hlavní sál s odkrytou původní pozdně barokní výmalbou. Autor maleb, dvorní malíř Kolowratů Kryštof Seckel, je známý především jako autor architektonických vedut Španělského sálu na Pražském hradě.

Rovněž zámek Jindřichův Hradec představí nový prohlídkový okruh, nazvaný Černínové. Diplomaté, cestovatelé, sběratelé. Povede sály druhého patra renesančního Adamova stavení a návštěvníkům přiblíží rod posledních majitelů zámku – hrabat Černínů. Prohlédnout si zde lze jedinečný diplomatický dar tureckého sultána císařskému vyslanci Heřmanu Černínovi, obrazy slavných italských malířů, řadu vyznamenání, uniforem a mnoho dalšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…