NPÚ: Výstava v Tokiu připomene 100 let česko-japonských diplomatických vztahů

08.02.2020 13:00

Sto let trvající česko-japonské diplomatické a kulturní vztahy připomene výpravná panelová výstava spolu s publikací, které Národní památkový ústav připravil pro Zastupitelský úřad České republiky v Japonsku u příležitosti letošního výročí.

NPÚ:  Výstava v Tokiu připomene 100 let česko-japonských diplomatických vztahů
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Národní památkový ústav touto aktivitou volně naváže na projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii, který v prosinci 2018 představil v Tokiu s cílem zvýšit povědomí o kulturním dědictví České republiky v Zemi vycházejícího slunce.

U příležitosti významného stého výročí od zahájení diplomatických vztahů naší republiky s Japonskem bude od 12. února v prostorách galerie Českého centra Tokio zpřístupněna dvojjazyčná anglicko-japonská panelová prezentace mapující historii vzájemných kontaktů obou zemí. Vernisáž výstavy doprovodí přednáška Petra Pavelce, ředitele územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Obsah panelové výstavy doplní česko-japonská publikace z pera Petra Pavelce nazvaná Česká republika – Japonsko, 1920–2020. Diplomatické, ekonomické, kulturní vztahy. Publikace s bohatým obrazovým doprovodem přináší informace o prvních přímých kontaktech mezi českými zeměmi a Japonskem, vyzdvihuje příslušníky některých šlechtických rodů, kteří hájili diplomatické a ekonomické zájmy rakousko-uherské monarchie v Japonském císařství, popisuje počátky diplomatických styků mezi Japonskem a nově vzniklou Československou republikou. Publikace si všímá také pestré palety kulturních, uměleckých a obchodních kontaktů od 20. letech 20. století až do současnosti. Připomenuty jsou i úspěchy českých sportovců na olympijských hrách v Tokiu a Naganu.

Panelová výstava bude v prostorách Českého centra v Tokiu k vidění od 12. do 26. února 2020 a následně bude putovat po dalších místech Japonska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …