NPÚ: Výtěžek charitativních koncertů přesáhl 40 tisíc korun

22.09.2019 10:57

V prostorách arcibiskupského zámku v Kroměříži bylo letos uspořádáno pět koncertů, jejichž výtěžek je určen na financování restaurátorských zásahů vybraných hudebnin významných hudebních skladatelů, jako jsou Johann Heinrich Schmelzer, Heinrich Ignaz Franz Biber, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

NPÚ: Výtěžek charitativních koncertů přesáhl 40 tisíc korun
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Prvním bylo 11. června vystoupení loutnového souboru BOHEMIAN LUTE ORCHESTRA s uměleckým vedoucím Janem Čižmářem v zámecké galerii, další čtyři se odehrály ve Sněmovním sále – 31. července vystoupil 100členný LONDON SCHOOL SYMPHONY ORCHESTRA v rámci festivalu AD ASTRA, 2. srpna mladí sólisté vážné hudby z USA a Japonska pod taktovkou dirigentů Bahmana SALLESE a Silase HUFFA v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů, 6. srpna legendární folková kapela SPIRITUÁL KVINTET a 20. srpna vystoupili v rámci Letní hudební akademie Kroměříž česko-německá cembalistka Barbara Maria WILLI s hobojistou Vilémem VEVERKOU.

Díky štědrosti milovníků klasické hudby a folku dosáhl výtěžek letošních pěti charitativních koncertů částky 40 382 Kč. Ze sbírek v minulých dvou letech zbývá dalších 22 436 Kč. Czech National Trust, o. p. s., společnost zabývající se dobrovolnictvím a obnovou a správou památek bez ohledu na vlastnictví, tak bude moci kroměřížskému hudebnímu archivu předat dohromady 62 828 Kč, které budou použity v první řadě na restaurování autografu Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. V minulosti byla z těchto prostředků restaurována mimo jiné partitura z pera George Muffata a může tak dále sloužit badatelům z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…