NPÚ: Vzpomínkový akt k výročí února 1948 a nuceného odchodu pátera Toufara

21.02.2018 19:49

V neděli 25. února si bohoslužbou v kostele sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou připomeneme 70. výročí únorového puče 1948 a nuceného odchodu pátera Josefa Toufara ze Zahrádky.

NPÚ: Vzpomínkový akt k výročí února 1948 a nuceného odchodu pátera Toufara
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Bohoslužbu od 14 hodin slouží prof. Tomáš Halík. O hudební doporovod se postará Petr Havlín, působící v České filharmonii, a želivský regenschori Petr Žák.

Pietní akt bude pokračovat přednáškou Tomáše Halíka na téma Evropa a český osud, dějinné osmičky i současná situace, která se uskuteční v hostinci U Mahlerů v Kališti od 16 hodin.

Rozlehlá farnost městečka Zahrádka se v roce 1940 stala prvním kaplanským působištěm Josefa Toufara (1902–1950). V této farnosti pomáhal lidsky a duchovně formovat mládež, za války byl oporou svým farníkům a kryl řadu protinacistických aktivit. Opravoval kostely, pomáhal místním židovským rodinám i sociálně slabým. Po komunistickém puči v únoru 1948, na nátlak komunistických funkcionářů ze Zahrádky a ledečského okresu, Toufar na své místo rezignoval. Biskupská konzistoř vyhověla jeho žádosti o přeložení do nedaleké farnosti Číhošť, kde působil od 16. dubna 1948. Páter Josef Toufar zemřel 25. února 1950 na následky brutálních praktik při výsleších StB. Stal se jednou z obětí komunistického pronásledování katolické církve v Československu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…