NPÚ navázal užší spolupráci s Wikipedií, konal se i společný workshop

20.01.2018 9:58

V nedávné době došlo k navázání užší spolupráce Národního památkového ústavu a Wikipedie. Jedním z výstupů této spolupráce bylo i to, že se v sobotu 13. ledna konal společný workshop zástupců spolku Wikimedia Česká republika a Národního památkového ústavu v coworkingovém prostoru Svět hub v Praze.

NPÚ navázal užší spolupráci s Wikipedií, konal se i společný workshop
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Účastníci, mezi nimiž byli i zástupci Národní knihovny ČR či projektu Senioři píší Wikipedii a wikipedisté a wikidatisté různého původu, se nejprve seznámili s Integrovaným informačním systémem památkové péče provozovaným Národním památkovým ústavem. Přednášející představili rovněž složitosti databází Integrovaného Informačního systému památkové péče, v nichž jsou propojena data o památkách, souvisejících archiváliích, dokumenty a tak dále. Dále se věnovali památkovému geografickému informačnímu systému, který zajišťuje prostorovou identifikaci objektů památkového zájmu.

Zástupce Wikimedia Česká republika charakterizoval genezi podoby článků na Wikipedii. Postupně do původně nestrukturovaných stránek Wikipedie začínaly pronikat i údaje z databáze Wikidata, která jsou zdrojem dalších položek v článcích, u památek jde typicky o odkazy na data v informačních systémech NPÚ. Data NPÚ jsou nyní poskytována prostřednictvím Geoportálu NPÚ a umožňují ještě sofistikovanější práci s památkovými daty prostřednictvím databáze Wikidata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…