Na ČVUT vznikla další pomůcka pro nevidomé

19.04.2017 14:04 | Zprávy

Již devět let se Zdeněk Míkovec a Jan Balata z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze zabývají vývojem unikátní navigační aplikace pro nevidomé Naviterier. Ta využívá precizně zpracovaných mapových podkladů projektu ROUTE4ALL. Nevidomý je tak informovaný například o tvarech rohů ulic, nebo o sklonu a šířce chodníku. Aplikace bude ke stažení v létě 2017, ale již nyní ji lze na webu předobjednat. Zájemci, kteří se zaregistrují do konce dubna, budou mít Naviterier na půl roku zdarma.

Na ČVUT vznikla další pomůcka pro nevidomé
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Nová navigace Naviterier umožní lidem se zrakovým postižením bezpečný pohyb po městě. Její hlavní výhodou je, že jako jediná plánuje trasu po chodnících a popisuje ji podobně jako by to udělal člověk. Navigace bude dostupná ve dvou verzích – webová aplikace Naviterier Routeplanner a dále jako mobilní aplikace Naviterier Conversation. Hlavní výhodou mobilní verze je možnost vytváření seznamů tras, optimalizace pro potřeby uživatele, nebo možnost kontroly polohy pomocí GPS.

Do budoucna bude Naviterier napojen také na Navigační centrum SONS (Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky), s jejichž odborníky je vývoj Naviteriera průběžně konzultován.

Zdeněk Míkovec, spoluautor projektu, o navigaci říká: „Nevidomí, kteří Naviterier testovali, byli z jeho fungování nadšeni, nicméně pro úspěšné pokrytí České republiky detailními mapami je nezbytná součinnost měst a krajů.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…