Na Úřad práce ČR se mohou lidé obracet i když ještě mají práci

07.05.2021 9:39

Prioritním posláním Úřadu práce ČR je zprostředkování zaměstnání. Uchazečům o zaměstnání, kteří jsou v jeho evidenci, nabízí širokou škálu služeb, jejichž cílem je pomoci konkrétnímu klientovi v získání nové práce.

Na Úřad práce ČR se mohou lidé obracet i když ještě mají práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Na Úřad práce ČR se ale mohou obracet i ti, kteří zaměstnání mají a chtějí ho změnit, jsou ve výpovědní lhůtě nebo třeba studují či se starají o dítě do 4 let věku. Pokud se zaevidují jako zájemci o zaměstnání, poskytne jim ÚP ČR takovou péči, aby v ideálním případě nastoupili rovnou k novému zaměstnavateli.

Na rozdíl od uchazeče se zájemcem o zaměstnání může stát každý, kdo má zájem o zprostředkování práce. Stačí jen podat na kterémkoli kontaktním pracovišti ÚP ČR, bez ohledu na trvalé bydliště, žádost o zařazení do evidence zájemců o zaměstnání.

„Úřad práce ČR může následně takovému klientovi zprostředkovávat vhodné zaměstnání, poskytne mu kariérové poradenství nebo třeba zabezpečí, a to i finančně, vhodnou rekvalifikaci. V neposlední řadě ho může zařadit do některého z projektů a nabídnout mu tak ještě větší, a hlavně přesně cílenou a individuální péči. Za všechny mohu uvést např. celorepublikový projekt OUTPLACEMENT,“ vyjmenovává generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Právě tento projekt se zaměřuje na pomoc všem, kteří by mohli přijít o práci nebo se ocitnout v evidenci ÚP ČR jako nezaměstnaní. Pomáhá jim přejít z práce do práce. A netýká se jen případů hromadného propouštění. Vstoupit do něj mohou všichni, kteří se dostali do obtížné životní situace, jakou je budoucí ztráta zaměstnání. Jedinou podmínkou je, že se zaevidují na Úřadu práce ČR jako zájemci o zaměstnání. ÚP ČR jim pomůže najít to nejvhodnější řešení. Více informací, včetně videa, je k dispozici na webových stránkách ÚP ČR (https://www.uradprace.cz/web/cz/-/outplacement).

Žádost o zařazení do evidence zájemců o zaměstnání je možné podávat hned několika způsoby. Lidé mohou s Úřadem práce ČR komunikovat elektronicky, a to prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem s elektronicky uznávaným podpisem. Další možností je zaslání dokumentů poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo jejich odevzdání v době úředních hodin na podatelně či do schránek umístěných obvykle při vstupu na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR. Potřebný formulář je k dispozici ZDE. Zájemce o zaměstnání nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti ani při rekvalifikaci.

Pokud si lidé nevědí rady s vyplněním konkrétního formuláře nebo mají další dotazy obecného charakteru, mohou se obracet na Call centrum ÚP ČR prostřednictvím bezplatné linky 800 77 99 00. Dotazy lze posílat také elektronickou cestou na e-mail kontaktni.centrum@mpsv.cz, callcentrum@mpsv.cz. V případě programu OUTPLACEMENT je zájemcům k dispozici speciální e-mailová adresa outplacement@uradprace.cz. Další praktické podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách Úřadu práce ČR - www.uradprace.cz. Zájemci mohou využít i služeb „virtuálního asistenta“. Tzv. chatbot komunikuje na základě nejčastějších otázek z oblasti zaměstnanosti i nepojistných sociálních dávek. Pokud klient potřebuje řešit konkrétní záležitosti, je vhodné obrátit se na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …