Na VŠB-Technické univerzitě Ostrava bude k vidění výstava připomínající 60. výročí mírového využívání jádra

25.04.2016 15:47

Na Vysoké škole báňské v Ostravě- Technické univerzitě Ostrava byla 12. dubna 2016 zahájena výstava věnovaná 60 rokům mírového využívání jádra v Československu. Partnerem výstavy je ruská státní společnost pro jadernou energii Rosatom.

Na VŠB-Technické univerzitě Ostrava bude k vidění výstava připomínající 60. výročí mírového využívání jádra
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

V minulém roce uplynulo 60 let od podepsání mezivládní dohody mezi Československem a Sovětským svazem o pomoci při rozvoji výzkumu ve fysice atomového jádra a při využití atomové energie pro potřeby národního hospodářství.

V několika dalších letech byla ze SSSR dodána dvě experimentální zařízení, reaktor a cyklotron, pro nově založený Ústav jaderné fysiky v Řeži (dnes ÚJV Řež, a. s.) a specialisté v jaderných oborech začali být vzděláváni a školeni v sovětských výzkumných ústavech.

Výstava připomíná hlavní události uplynulých 60 let a představuje významné průmyslové podniky a jednotlivé československé, později české a slovenské jaderné elektrárny. „Jsme potěšeni, že je výstava umístěna právě na naší univerzitě“ řekl Ivo Vondrák rektor VŠB -TUO. „Atomová energie je veřejností pochopitelně vnímána velmi citlivě. Jako akademická instituce se proto rádi zapojíme do zprostředkování informací, které mohou vést k dalším diskuzím“, doplnil.

Část výstavy je také věnována vzdělávání a výzkumu, přesněji českým vysokým školám vyučujícím jaderné obory a výzkumným institucím ÚJV Řež a Centrum výzkumu Řež.

Zvláštní pozornost v rámci výstavy patřila spolupráci českých a ruských specialistů na realizaci nových projektů v jaderné oblasti. Nejvýznamnější firmou Moravskoslezského kraje zapojenou do československého jaderného programu je společnost VÍTKOVICE.  JUDr. Jiří Skuhra, generální ředitel VÍTKOVICE POWER INGENEERING  k tomu uvádí: „Naše společnost se do československého jaderného programu zapojila v 60. letech, kdy se podílela na výrobě výkovků pro tlakovou nádobu a dalších zařízení pro první československou jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice A1. Od roku 1974 se zaměřila na výrobu zařízení pro reaktory typu VVER-440 a VVER-1000. Pro naše i zahraniční jaderné elektrárny s reaktory tohoto typu vyráběla a dodávala významné komponenty primárního okruhu, včetně parogenerátorů, kompenzátorů objemu a výkovků pro hlavní uzavírací armatury a primární potrubí.“ Po ukončení dodávek pro nové jaderné bloky v Česku a na Slovensku pokračuje výroba v této společnosti pro elektrárny s reaktory typu VVER. Komponenty pro nízkotlaké nebo vysokotlaké ohřívače páry byly dodány například na ruské jaderné elektrárny Balakovská, Kalininská a Rostovská, na indickou Kudankulam a na čínskou Tianwan.

Další strojírenskou společností z Moravskoslezského, kraje vyrábějící komponenty pro jaderné elektrárny, je opavská armaturka ARAKO. Pro elektrárny s reaktory VVER doma i v zahraničí dodává vlnovcové ventily, šoupátky, uzavírací armatury a speciální armatury. Podobně armaturka MSA z Dolního Benešova exportuje šoupátka, zpětné klapky, vlnovcové ventily a další armatury pro jaderné elektrárny typu VVER v Česku, Rusku i v dalších zemích.
Výstava bude k vidění do 27. dubna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…