Na Velehradě vyvrcholily cyrilometodějské oslavy

05.07.2013 13:23

Včera začaly na Velehradě tradiční Dny lidí dobré vůle, které dnes pokračovaly Národní poutí a poutní mší svatou. Vyvrcholily tak letošní oslavy 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Na Velehradě vyvrcholily cyrilometodějské oslavy
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

„Slavností na Velehradě se dnes účastní na 60 tisíc poutníků nejen z České a Slovenské republiky, ale také ze Slovinska, odkud přijelo nejvíce autobusů, a to čtyřicet, dále z Maďarska, Polska či Rakouska. Za dva dny konání Dnů lidí dobré vůle zavítalo na Velehrad téměř 80 tisíc návštěvníků a několik stovek kněží,“ shrnul Mgr. Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

Slavnostní poutní mše svatá

Vrcholem dnešního dne byla tradiční poutní mše svatá, při níž byl hlavním celebrantem a kazatelem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Mši sloužil překvapivě v českém jazyce. „Nebývá obvyklé, že by cizinec slavil liturgii v národním jazyce dané země. To udělalo velkou radost všem našim biskupům, na prvním místě v čele s panem kardinálem Dukou," uvedl páter Josef Nuzík, generální vikář Arcibiskupství olomouckého.

Při mši koncelebrovali biskupové Čech, Moravy a Slezska, apoštolský nuncius v ČR Mons. Giuseppe Leanza, zahraniční hosté (např. biskupové z Polska, Slovenska, Německa, Ukrajiny, Ruska či Slovinska) i přítomní kněží.  Mši přenášela v přímém přenose Česká televize a Český rozhlas Praha.

Vyslání mladých misionářů

Významným bodem programu bylo také vyslání mladých misionářů do nejrůznějších koutů světa, kde se budou rok věnovat pracovně-sociálním programům, budou pomáhat potřebným, ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži. Před mší je do světa oficiálně vyslal Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký. Misionáře podporuje projekt Adopce nablízko aneb Pomocí blízkých pomáhejme daleko.

Mší to nekončí

Během pátečního dne jsou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci mohou přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible. Ve 14 hodin vystoupí orchestr Hudba Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením dirigentů plk. Václava Blahunka a plk. Jana Zástěry. Koncert bude dárkem Hradní stráže k 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a zazní česká a slovanská duchovní hudba.

V 15 hodin bude biskup Mons. Ladislav Hučko slavit ve velehradské bazilici východní Liturgii sv. Jana Zlatoústého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…