Na jihu Čech přibylo 43 nových případů COVID-19, aktuálně pozitivních je v kraji 367 osob

06.09.2020 11:56

Za 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech 43 nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. To je od vypuknutí pandemie podruhé za poslední čtyři dny, kdy jsme na jihu Čech zaznamenali nejvyšší mezidenní nárůst. Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k sobotní 18. hodině v regionu zvýšil na 841. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 468 a aktuálně pozitivních 367 osob.

Na jihu Čech přibylo 43 nových případů COVID-19, aktuálně pozitivních je v kraji 367 osob
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 538 suspektních vzorků a 92 vzorků od samoplátců. Z celkových 630 vzorků bylo 43 pozitivních. K nemocným přibylo jedenadvacet žen a dvaadvacet mužů. „V sedmi případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Osm osob se infikovalo v souvislosti se svatbou na Strakonicku, pět kontaktem se známými, tři v Praze, dvě ve škole, dvě při léčebném pobytu v clusteru ve Františkových Lázních a jedna na venkovním koncertu v jiném kraji. Čtyři nové aktivní případy souvisely s nedávno ukončeným dětským táborem a dva se týkaly občanů Ukrajiny, kteří byli pozitivně testováni po svém příjezdu do České republiky. Ve čtyřech případech zatím zdroj nákazy naznáme a pokračuje v jeho zjišťování,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová a připomněla, že v reakci na rostoucí počet nových případů ve školách začne v pondělí 7. září platit aktualizovaný metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví pro nařizování karantén ve školách.

Od 1. září platí na celém území ČR opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se mimo jiné povinnosti nošení roušek v některých veřejných institucích, zdravotnických a sociálních zařízeních a podobně. Vzhledem ke každodennímu značnému nárůstu nových případů jihočeští hygienici doporučují v případě pochybností či zvýšeného rizika preventivní nošení roušek nad rámec těchto opatření. Především v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách.

Ze stávajících 367 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 116 na Českobudějovicku, 85 na Táborsku, 63 na Strakonicku, 34 na Prachaticku, 25 na Písecku, 23 na Jindřichohradecku a 21 na Českokrumlovsku. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, patří jižní Čechy se 130,58 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k sobotní 18. hodině), spolu s Královéhradeckým a Ústeckým krajem do trojice regionů s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 29 327 osob. V povinné karanténě se k sobotní 18. hodině nacházelo 358 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v sobotu zvýšil o 92 na celkových 6 701,“ konstatovala zástupkyně epidemioložky jihočeské KHS MUDr. Gabriela Žampachová.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v sobotu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 401 žen a 440 mužů. Z celkových 841 dosud potvrzených případů je 209 z Českobudějovicka, 162 z Táborska, 128 z Prachaticka, 127 ze Strakonicka, 77 z Jindřichohradecka, 76 z Písecka a 62 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 48 dětí ve věku do 14 let. 172 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 150 v kategorii od 25 až 34 let, 147 v kategorii od 35 do 44 let, 132 v kategorii od 45 do 54 let a 100 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 92 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…