Na konci června ČSSZ evidovala více než 992 tisíc OSVČ

07.08.2017 16:00

Z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že letos k 30. červnu měly okresní správy sociálního zabezpečení ve své evidenci více než 992 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), což je o zhruba 1 400 osob více oproti stejnému období loňského roku.

Na konci června ČSSZ evidovala více než 992 tisíc OSVČ
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

OSVČ, které vykonávaly hlavní výdělečnou činnost (tj. podnikání bylo jejich hlavním zdrojem příjmu), bylo na konci června cca 585 tisíc, jejich stav v porovnání s loňským obdobím klesl o necelých 1 500. OSVČ vykonávajících vedlejší výdělečnou činnost bylo bezmála 407 tisíc, jejich počet vzrostl o téměř 3 000. Zajímavostí je, že OSVČ, které vykonávaly vedlejší výdělečnou činnost a platily zálohy na důchodové pojištění, bylo o cca 4,5 % více než loni na konci června.

Zákon rozlišuje hlavní a vedlejší výdělečnou činnost

OSVČ se dle činnosti dělí na OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost a OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. OSVČ tzv. hlavní mají ze zákona povinnost vždy platit pojistné na důchodové pojištění. OSVČ tzv. vedlejší (definuje zákon) tuto povinnost mají v okamžiku, pokud jejich příjem z vedlejší samostatné výdělečné činnosti dosáhl v kalendářním roce aspoň tzv. rozhodné částky. Příjmem se rozumí daňový základ stanovený podle zákona o daních z příjmů. Rozhodná částka je proměnlivá a v roce 2017 činí 67 756 Kč (platí při výkonu samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…