Na převod účtů zdravotních pojišťoven do ČNB doplatí pacienti

24.11.2015 21:33

Občané přijdou o příspěvky na očkování, zruší či omezí se příspěvky na rovnátka, na bezlepkovou dietu, na preventivní prohlídky a vyšetření proti rakovině, případně se zcela zruší léčebně-ozdravné pobyty pro nemocné děti. Informuje o tom Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR.

Na převod účtů zdravotních pojišťoven do ČNB doplatí pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Tyto dopady lze předpokládat, pokud poslanci schválí vládní návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech, který nařizuje zdravotním pojišťovnám převézt všechny své bankovní účty z komerčních bank do ČNB.

Vláda si tímto opatřením, jež už je ve druhém parlamentním čtení, chce zajisti zmírnění růstu státního dluhu. Zdravotní pojišťovny tak ale přijdou o významný zdroj tvorby peněz do tzv. fondu prevence, ze kterého svým klientům hradí zmíněné bonusy nad rámec zdravotního pojištění.

„Fond prevence se tvoří z úroků na bankovních vkladech a z pokut a penále od neplatičů pojistného. Vzhledem k tomu, že ČNB nevyplácí žádné úroky, pojišťovny opatřením přijdou o významnou část těchto zdrojů a fond prevence téměř ztratí svůj význam. Jde o peníze navíc, které jsme vytvořili mimo všechny fondy. Naši klienti tak o ně nenávratně přijdou a s tím o řadu výhod,“ řekl generální ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR David Kostka.

Ohrožen i příspěvek na očkování proti TBC či žloutence pro policisty

Nemalou část klientů ZP MV ČR tvoří i policisté a hasiči, lidé, kteří se setkávají na ulicích například s drogově závislými, bezdomovci a nově také s běženci. Permanentně jim proto hrozí nákaza přenosnými chorobami jako je žloutenka či TBC: „Pojištěncům z řad policistů a hasičů nabízíme z fondu prevence příspěvky na očkování proti TBC či  žloutence, případně příspěvek na vyšetření na přítomnost toxických látek v krvi. To je důležité pro záchranáře, kteří se pohybují například v prostředí velkých požárů, živelných katastrof a podobně. I tyto příspěvky budou případným přijetím zákona ohroženy,“ zdůrazňuje generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.

Podle ředitele není pojistné na zdravotní pojištění možné chápat jako finance státu: „Jsou to peníze, které nám svěřili naši klienti na úhradu péče o jejich zdraví. Žádáme proto poslance, aby vyjmuli zdravotní pojišťovny z citovaného vládního návrhu zákona a zachovali tak všem deseti milionům klientů zdravotních pojišťoven alespoň ty možnosti, které jim v rámci prevence a péče o jejich zdraví dosud můžeme poskytovat. Zachování zdraví občanů bude mít v konečném důsledku pro státní rozpočet větší přínos, než uvažovaný převod účtů zdravotních pojišťoven do ČNB,“ apeluje na poslance generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…