Na základě zjištění Kverulant.org nařídil ministr Babiš prošetření projektu CRAB

24.11.2014 14:49

Nezisková organizace Kverulant.org minulý týden označila nákup programu centrálního registru administrativních budov (CRAB) za největší tunel v dějinách českého IT.

Na základě zjištění Kverulant.org nařídil ministr Babiš prošetření projektu CRAB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Česká republika má podle Kverulanta za software v ceně maximálně několik desítek milionů, zaplatit celkem 1,6 miliardy korun. Na základě Kverulantových zjištění nařídil ještě o víkendu ministr financí Andrej Babiš okamžitý mimořádný audit celého projektu.

Historie projektu CRAB se datuje od roku 2008, kdy byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence administrativních budov státu. Vytvoření a provoz CRABu má českou státní pokladnu do konce roku 2019 stát více než 1,6 miliardy korun. S DPH to činí skoro 2 miliardy korun. Utraceny již byly stovky milionů. Experti organizace Kverulant.org odhadují skutečnou cenu na maximálně desítky milionů Kč, a to včetně provozu. Kverulant.org poskytl Ministerstvu financí všechny podklady k problematické zakázce a formuloval i zadání mimořádného auditu. V neděli ministr Babiš zadal svým podřízeným tento audit provést.

Andrej Babiš k tomu dodává: „Na základě Kverulantových informací jsem už včera nařídil okamžitý a mimořádný audit na celého projektu. Chci také zopakovat, že celý CRAB vznikl za ministra Kalouska a tehdejšího ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, pana Vaňka, kterého už jsme dávno vyměnili. Smlouvy, které jsme zdědili, jsou de facto nevypověditelné, ale i to bude prověřeno. Už v neděli zahájil můj náměstek Lukáš Wagenknecht jednání s hlavním dodavatelem CRABa, firmou IBM.“

Vojtěch Razima, ředitel Kverulant.org, k tomu dodává: „Chvíli nám trvalo, než jsme ministra Babiše v mailové komunikaci přesvědčili, že CRAB je problém za 2 miliardy a nikoliv jen za 0,6 miliardy, jak mu původně tvrdilo jeho ministerstvo. Nicméně povedlo se to a my nyní chceme věřit, že největší tunel v dějinách českého IT bude zastaven dřív, než všechny peníze zmizí někde v Karibiku. Podle našeho odhadu ještě lze zachránit miliardu korun. Důležité pro nás je i potrestání viníků, proto jsme již minulý týden podali ve věci trestní oznámení."

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…