Nadace ČEZ: Aby se handicapované děti cítily šťastně a spokojeně

20.09.2021 15:02 | Tisková zpráva

Hned dvakrát letos podpořila Nadace ČEZ nestátní zdravotnické zařízení Centrum Hájek, v němž veškerou péči věnují handicapovaným dětem. Stalo se tak hlavně díky přátelům a příznivcům této organizace. V prvním případě se jednalo o 50 000 korun a napomohla k nim sportující veřejnosti, která si během svých aktivit zapnula aplikaci EPP - Pomáhej pohybem. O dalších 30 000 korun se pak zasloužil jeden z pracovníků ČEZ Distribuce z oddělení Sítě Plzeň, který u Nadace ČEZ zažádal o takzvaný Zaměstnanecký grant a další napříč celou Skupinou ČEZ ho svými hlasy podpořili.

Nadace ČEZ: Aby se handicapované děti cítily šťastně a spokojeně
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

První finanční částku, tedy 50 000 korun, použili v Centru Hájek k dovybavení nových terapeutický prostor. Respektive k zakoupení některých pomůcek do snoezelenu, což je speciálně upravená místnost pro multismyslovou stimulaci. Bývá například vybavena bublinkovými vodními sloupy, projektory s olejovými nebo tematickými kotoučky, optickými vlákny, aroma lampou, zrcadlovou koulí, pohodlným měkkým nábytkem a podobně. Strop tvoří hvězdné nebe a na stěny se promítají uklidňující obrazce či přírodní motivy. Zaměstnanecký grant ve výši 30 000 korun pak představuje bezmála polovinu celkové částky (68 900 Kč), která je zapotřebí k pořízení speciálního kočárku X-Rover Reha L navrženého přímo pro potřeby dětí s handicapem tak, aby bezpečně a s maximálním komfortem mohly pobývat na čerstvém vzduchu.

„Centrum Hájek jako sociálně – rehabilitační komplex služeb slouží handicapovaným dětem ve věku od 1 do 18 let s nejtěžším tělesným, mentálním a kombinovaným postižením III. a IV. stupně již od roku 2013. Naší snahou je, převzít část každodenní péče o ně a pomoci rodičům s mnoha jejich povinnostmi tak, aby mohly děti co nejdéle vyrůstat v přirozeném prostředí milující rodiny. Proto se snažíme rozvíjet u našich klientů samostatnost, soběstačnost a zároveň dlouhodobě zlepšovat jejich zdravotní stav. U některých nefunguje správně ani základní smyslové vnímání – neumí udržet dlouhodobou ani krátkodobou pozornost, s okolím nekomunikují, neorientují se v prostoru. Právě ony tráví ve snoezelenu poměrně dost času. Pobyt ve speciálně vybavené místnost plná světýlek, zvuků, příjemných aromatických vůní a interaktivních prvků jim každodenně přináší radost a celkovou pohodu,“ přibližuje Lenka Šiková, statutární ředitelka Centra Hájek.

Speciální kočárek X-Rover Reha L je právě ve výrobě. Pro Centrum Hájek je více než nutností. Podobných kočárků velikosti M zde sice mají dost, ale jak jejich klienti s přibývajícím věkem rostou, tak jsou pro ně již velikostně nedostačující. Proto potřebují zakoupit větší, aby i starší děti mohly v okolí komplexu pobývat v přírodě na čerstvém vzduchu. „Samozřejmě jich budeme potřebovat více. Takže už nyní předem děkujeme těm, kteří nás podpoří a pomohou nám získat další podobné speciální dopravní prostředky. Samozřejmě děkujeme i těm, co nám již pomohli nebo dlouhodobě pomáhají realizovat naše vize ve prospěch handicapovaných dětí. Kromě pokračující přeměny celého rozsáhlého komplexu v bezbariérové zdravotnické zařízení s možnosti ubytování rodičů bychom třeba rádi pro děti vybudovali i venkovní hřiště s pro ně upravenými herními prvky,“ doplňuje Lenka Šiková.

Ve spolupráci s Nadací ČEZ již v Centru Hájek úspěšně dokončili například projekty NIRVÁNA, Těšíme se na KOČKU či Speciální terapeutická židle. „Jsme si dobře vědomi, že naše podpora, a to jak prostřednictvím klasických grantů, tak i mobilní aplikace EPP- Pomáhej pohybem či Oranžového kola, je jen tou pověstnou kapkou v bezedném finančním moři. Společně s dalšími se ovšem snažíme toto moře alespoň naplnit tak, aby denní stacionář, sociální rehabilitace, odlehčovací služby a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi mohly stále dobře a hlavně účinně fungovat. I nám jde především o spokojenost handicapovaných dětí a jejich rodičů. Za nadaci proto děkuji všem, kteří se zapojují do našich charitativních projektů jako jsou Oranžové kolo a aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Pro nás pak není nic jednoduššího než jimi vysportované body převést na konkrétní finanční částky,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…