Nadace ČEZ: Hlavně děti pomáhaly dětem, obdarované organizace si rozdělily 101 547 korun

01.05.2022 8:41 | Komerční článek

Již dvacetiletou tradici má největší dvoudenní letecká show na západě Čech – Den ve vzduchu s Plzeňským krajem na Letišti Plasy. Během ní sice mají návštěvníci převážně oči pevně upřené k nebi, aby nepřišli o dechberoucí podívanou na historická a moderní letadla, kluzáky, vrtulníky i drony, výsadek parašutistů…, na druhou stranu ovšem mohou v průběhu soboty i pomoci dobré věci.

Nadace ČEZ: Hlavně děti pomáhaly dětem, obdarované organizace si rozdělily 101 547 korun
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Se svým Oranžovým kolem, respektive se dvěma trenažéry v podobě handbiků totiž na letiště opět zavítala i Nadace ČEZ. Nikdo je nemohl minout, přičemž celkem se uskutečnilo 161 minutových jízd ve dvojici. Jeden závodník vždy roztočil kolo ve prospěch Centra Hájek a druhý pro Fakultní nemocnici v Plzni. Obě organizace si pak díky 322 šlapajícím mezi sebe rozdělily 101 547 korun.

„Objíždíme různé akce a festivaly s Oranžovým kolem od roku 2004 a těší nás stále velký zájem a ochota lidí pomoci pohybem těm, kteří to potřebují. Někteří si přitom nezapomenout spustit i naši mobilní aplikaci EPP - Pomáhej pohybem, takže vlastně pomáhají dvakrát, neboť druhé body mohou připsat podle vlastního uvážení některé z momentálně nasazených organizací do „epky“. A bez zajímavosti určitě není to, že právě na Dni ve vzduchu s Plzeňským krajem v Plasech byly v roce 2019 oranžové handbike v akci vůbec poprvé,“ říká Michaela Zíková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jak šel čas, staly se handbike mezi návštěvníky akcí velmi oblíbené, neboť pro každého to je zajímavá a hlavně jiná zkušenost, než jen se nohami opírat do pedálů. Navíc do takovýchto jízd na Oranžovém kole se mohou zapojit právě i zájemci s handicapem.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„Zástupci podpořených organizací totiž často dorazí i se svými klienty. Někomu nedělá klasické šlapání do pedálů problém a dokáže vyjet i slušnou částku. Další ovšem jsou rádi, že pomohli, alespoň padesáti či stokorunou, a to ještě za podpory obsluhy Oranžového kola. Jsou ovšem šťastní, že to dokázali a my před nimi vždy s úctou smekli. Zároveň jsme ovšem přemýšleli, jak jim jejich jízdu na Oranžovém kole co nejvíce ulehčit,“ dodala Michaela Ziková s poděkováním všem, co se zapojili do oranžových jízd na letišti v Plasech.

Slovy díků, jak Nadaci ČEZ tak hlavně těm, co pomohli svým šlapáním k získání potřebných bodů přeměněných pak nadací na zajímavé finanční částky, nešetřily ani obě zástupkyně organizací – Centrum Hájek ve finále získalo 51 333 a Fakultní nemocnice Plzeň 50 214 korun. V obou případech se dá říct, že hlavně děti pomáhaly dětem. Jak už totiž bývá u Oranžových kol dobrým zvykem, největší zájem o ně je vždy právě mezi dětmi. At již se jedná o přátelské zápolení o vyjetí co nejvíce bodů mezi kamarády, sourozenci či některého z rodičů s potomkem. Výjimkou nejsou ani bratranec a sestřenice, případně teta či strýc s neteří, synovcem…

„Peníze použijeme v rámci projektu Hrajeme si v přírodě. Půjde o herní a relaxační prostor pro klienty a jejich rodiny navštěvující naše centrum. Rádi bychom využili okolní prostředí brdských lesů, ve kterém se naše Centrum Hájek nachází, a umožnili i těm nejvíce postiženým dětem získat radostné zážitky na venkovním dětském hřišti, které bude speciálně uzpůsobeno právě pro ně senzorickými chodníčky, vyvýšeným pískovištěm a třeba i speciální houpačkou pro handicapované, jejíž pořízení si teď můžeme dovolit,“ přiblížila využití peněz Markéta Jungová z Centra Hájek. Vznikne tak ojedinělé hřiště, ovšem nejen pro handicapované. „Po domluvě rádi umožníme pobyt na čerstvém vzduchu u nás i zdravým dětem z nedaleké školy a školky. Tímto spojením bychom rádi nenásilně propojili jejich "odlišné" světy a vytvořili tak prostor, kde bude znít jen dětský smích.“

Také Fakultní nemocnice Plzeň pamatovala na své nejmenší a nejmladší pacienty. Vysportovaná částka ve výši 50 214 korun bude využita na nákup zdravotnické techniky pro tamní dětskou kliniku. „Využijeme ji na nákup speciálního monitoru pro neinvazní monitoraci oxygenace dětských pacientů na JIP, kdy lékaři neinvazní cestou mohou sledovat rozpuštěné plyny v krvi. Velkým přínosem je přitom to, že pacientovi se nemusí pravidelně odebírat krev. Dítě je ušetřeno odběrům a hodnoty jsou k dispozici okamžitě,“ uzavřela Gabriela Levorová, mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň.

O obdarovaných organizacích…

Fakultní nemocnice Plzeň zajišťuje pro oblast Plzeňského kraje nemocným základní, specializovanou i takzvaně vysoce specializovanou medicínskou péči ve všech oblastech, s výjimkou popáleninové medicíny, transplantací kostní dřeně u dětí, nejsložitějších transplantací orgánů a operací srdce u dětí. V některých oborech zajišťujeme zdravotní péči také pro obyvatele přilehlých regionů, zejména jižních a severních Čech, Karlovarska a části středních Čech. Ale například v oblasti umělého oplodnění, transplantací kostní dřeně, operací jater, prostaty či ledvinových nádorů je význam Fakultní nemocnice Plzeň celorepublikový. Velice důležitá jsou též akreditovaná odborná centra. Nemocnice je provázána s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni. Zejména v oblasti takzvané speciální a superspeciální lůžkové i ambulantní péče je její úloha v kraji a okolí nezastupitelná

Centrum Hájek jako sociálně-rehabilitační komplex služeb slouží handicapovaným dětem ve věku od 1 do 18 let s nejtěžším tělesným, mentálním a kombinovaným postižením III. a IV. stupně již od roku 2013. V rámci denního stacionáře přebírá část každodenní péče o ně a pomáhá rodičům s mnoha jejich povinnostmi tak, aby mohly děti co nejdéle vyrůstat v přirozeném prostředí milující rodiny. U sociální rehabilitace se snaží u klientů rozvíjet samostatnost, soběstačnost a zároveň dlouhodobě zlepšovat jejich zdravotní stav. Cílem odlehčovací služby je pak umožnit pečující osobě nebo osobám tzv. odlehčení péče a tím jim poskytnout prostor pro nezbytný odpočinek, na zajištění individuálních potřeb pečovatele nebo rodiny. Posláním sociálně aktivizační služby je prostřednictvím individuální sociální pomoci a poradenství pomáhat řešit specifické potřeby rodiny, které pečují o dítě s postižením. Společně zde pracují i na postupu při uplatňování práv a oprávněných zájmů rodičů a jejich dětí, získávání a prohlubování rodičovských schopností, dovedností a kompetencí. V případě potřeby Centrum Hájek rovněž poskytuje podporu rodinám při zlepšení hospodaření a prevence zadlužení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…