Nadace ČEZ: Jižní Čechy mají první bezbariérový rybářský revír

30.09.2020 7:33

Snadný přístup po cyklostezce, speciální mola s nájezdovými rampami i další vybavení určené specificky pro rybáře s handicapem. Tak vypadá první bezbariérový revír, který mohou bezpečně a samostatně, kromě běžných rybářů, využívat i lidé na vozíčku. Vznikl mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Finančně jej podpořila Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ: Jižní Čechy mají první bezbariérový rybářský revír
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Rybaření má být jedním z prvních aktivizačních impulzů, a příležitostí k návratu do aktivního života pro lidi, kteří se ocitnou na vozíku. Navíc dokáže být podle autorů projektu „Rybaříme ze stejného břehu“ i ideálním prostředím pro přirozené propojení komunity osob se zdravotním handicapem s běžným světem.

„S myšlenkou zpřístupnit vhodný rybářský revír vozíčkářům jsme pracovali docela dlouho. Inspirovali jsme se třeba na Novém Zélandu, kde je podobně vybavena řada ploch. Jde hlavně o to, že při samotném rybaření nehraje případný handicap prakticky žádnou roli, je to ideální prostředí pro aktivizaci lidí po úrazu, ale i pro integraci s ostatními. Problémem je ale přístup, což tento projekt nyní mění,“ vysvětluje za organizaci Aktivně s vozíkem Ivan Nestával.

Speciální bezbariérový rybářský revír vznikl v bývalé pískovně v Hluboké nad Vltavou, která leží těsně u oblíbené cyklostezky z Českých Budějovic. Lidé na vozíku se sem dostanou bezpečně po asfaltovém povrchu, jen několik set metrů daleko mají k dispozici rozlehlé parkoviště. „Jsme rybáři jako všichni ostatní, rozdíl je jen v tom, že se na řadu míst jen velmi těžko dostáváme. Každopádně jsme si otevření moc užili, jen dnes jsme chytili, ale taky pustili přes třicet ryb,“ doplňuje jeden z účastníků Jan Herman.

Sdružení Aktivně s vozíkem zatím zajistilo bezbariérový přístup jen na jednom břehu hlubocké pískovny. Na projektu se podílelo jak město Hluboká, tak dobrovolníci a další stovky lidí se zapojily prostřednictvím aplikace EPP Nadace ČEZ. „Projekt uživatele aplikace evidentně zaujal a nadchl. Částku 90 tisíc korun, nutnou pro jeho start, naplnili svou energií neuvěřitelně rychle, za méně než dva dny. Je vidět, že lidem záleží na tom, aby sportovat mohli nejen oni, ale i lidé právě třeba po nemoci či úraze,“ doplňuje za Nadaci ČEZ Petr Šuleř.

Kromě rybaření lidé na vozíku na Hluboké o prodlouženém víkendu například závodili na paddleboardech. Další zpřístupňování pískovny v Hluboké podle organizátorů závisí na možnostech podpory ze strany institucí i firem.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…