Nadace ČEZ: Markvartovice na Hlučínsku mají osvětlený Oranžový přechod

30.07.2019 9:15

Občané Markvartovic, konkrétně části zvané Hřibovec, se cítí ve své vesnici zase o něco bezpečněji. Obec vybudovala díky 100tisícovému příspěvku Nadace ČEZ osvětlení přechodu frekventované krajské silnice mezi Ostravou a Šilheřovicemi.

Nadace ČEZ: Markvartovice na Hlučínsku mají osvětlený Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Jde o tranzitní komunikaci spojující Hať, Darkovice a Šilheřovice s Ostravou, lidé z Ostravska ji také často využívají při cestě za nákupy do Polska. Navíc jsou poblíž přechodu autobusové zastávky, takže nové osvětlení bude výrazným přínosem pro řidiče i chodce, ale hlavně pro děti,“ řekl starosta Markvartovic Pavel Myslivec.

Osvětlení přechodu se zúčastnil také krajský koordinátor BESIP v Moravskoslezském kraji Pavel Blahut. „Každá podobná aktivita zpřehledňující provoz na silnici a zejména bezpečnost chodců je chvályhodná. Tato lokalita byla navíc vybrána velmi citlivě, protože jde o konec vesnice, kde už řidiči často přidávají plyn, respektive z druhé strany o začátek obce, kde ještě ani ti odpovědnější šoféři mnohdy nestačí přibrzdit,“ řekl Pavel Blahut.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Milíkovu poskytla nadace grant na osvětlení přechodu 69 109 korun.

V loňském roce pomohla nadace s osvětlením 20 přechodů za 2,2 mil. korun, celkem bylo po celé republice podpořeno už 133 projektů v hodnotě 20,5 mil. Kč. Letos byly jen v Moravskoslezském kraji schváleny granty na osvětlení devíti přechodů – po jednom v Havířově, Doubravě, Hlučíně, Vřesině u Hlučína a pět v Orlové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…