Nadace ČEZ: V Helvíkovicích myslí na bezpečnost chodců i cyklistů

21.10.2023 20:29 | Tisková zpráva

Nový chodník a cyklostezka v Helvíkovicích bude oddělena od frekventované silnice živým plotem. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 114 500 korun.

Nadace ČEZ: V Helvíkovicích myslí na bezpečnost chodců i cyklistů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Občané i návštěvníci Helvíkovic si pochvalují nový chodník i stezku pro kolaře.  Součástí celého projektu je i výsadba 300 metrů živého plotu, který oddělí frekventovanou silnici od komunikace pro pěší a kolaře. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Dobrovolníci společně s odbornou firmou zde vysadili 885 kusů keřů ptačího zobu.

„Děkujeme Nadaci ČEZ za příspěvek, díky kterému oddělíme silnici živým plotem. Ten zacloní a opticky i funkčně oddělí frekventovanou silnici. Živý plot bude chránit občany i cyklisty od prachu a od projíždějících vozidel, upřesňuje Jiří Žabka, starosta Helvíkovic.

Poradenství a výsadbu společně s dobrovolníky zajistila odborná firma. Péči o nově vysazené keře převzala obec Helvíkovice.

A trochu statistiky: V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 38 projektů částkou téměř 4 miliony korun. V loňském roce dostal grant 1 žadatel.

V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 23 projektů částkou přes 2 a půl milionu korun. V loňském roce grant dostaly 4 žádosti.

V Kraji Vysočina  to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 66 projektů s částkou téměř 5,8 milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 12 místech.

A další nová stromořadí přibývají i v letošním roce, sázelo se nejen na jaře, sází se i v těchto podzimních dnech.

Nadace ČEZ letos pomůže vysadit téměř 6 000 nových stromů, celkem jich díky ní krášlí českou krajinu už 113 000. Jen v letošním roce podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011.Českou republiku tak bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou.

V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…