Nadace ČEZ: V královském městě mají již čtvrtý Oranžový přechod

30.07.2019 10:57

Další dva Oranžové přechody přibyly oficiálně v pondělí 29. června v ulici Chomutovská v Kadani. První se nachází hned za kruhovým objezdem a druhý o pár desítek metrů dál směrem na Prunéřov. Na jejich realizaci získalo královské město od Nadace ČEZ rovných 120 000 korun.

Nadace ČEZ: V královském městě mají již čtvrtý Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Chomutovská a na ní za kruhovým objezdem směrem do centra navazující ulice Kpt. Jaroše patří mezi nejfrekventovanější komunikační linii ve městě. Proto jsme se postupně snažili obnovovat a modernizovat nasvícením zdejší přechody pro chodce, případně k nim přidat další. Celkem město vynaložilo v této lokalitě na bezpečnost svých obyvatel 1 200 000 korun, přičemž hned čtyři přechody jsme mohli nechat nasvítit díky Nadaci ČEZ, od níž jsme získali v rámci realizace tří akcí, poslední se týkala hned dvou přechodů, celkem 325 067 korun,“ řekl během symbolického přestřižení, jak jinak, oranžové pásky Jiří Kulhánek, starosta Kadaně. Tím vlastně splnil svůj veřejný slib z 25. července 2016, který u nového Oranžového přechodu mezi sídlištní zástavbou a dvěma základními školami v Chomutovské ulici pronesl: „S úpravou a nasvícením dalších přechodů pro chodce počítáme na této páteřní komunikaci i do budoucna.“

V rámci celé republiky již Nadace ČEZ podpořila realizaci 154 Oranžových přechodů za rovných 23 milionů korun. V Ústeckém a Libereckém kraji, tedy na severu Čech, jich je zatím 23 za bezmála 3,5 milionu korun (přesně 3 402 782 Kč). „Společně s odborníky z řad krajských zástupců BESIP podporujeme nasvícení nebezpečných přechodů již od roku 2013. Těší nás při tom, že některá města, ale i obce se nespokojily s nasvícením jen jednoho přechodu. Samy nyní vyhledávají kritická místa. Pokud je to dostačující, tak stávající přechod po menších úpravách jen nově nasvítí. V mnoha případech ovšem nechají vybudovat zcela nový s odpovídajícími bezpečnostními prvky. Proto se nám líbí, že v Kadani zvolili hned několik způsobů realizace a využili tak i naší finanční pomoci, “ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jako první byl v Kadani 29. srpna 2016 zprovozněn zcela nový Oranžový přechod v ulici Kpt. Jaroše, který doslova spojuje mateřské centrum Radka na straně jedné s centrem pro nejmenší Raduška na straně druhé (120 000 Kč od Nadace ČEZ). O dva roky později, 25. července 2018 k němu přibyl nasvícený Oranžový přechod mezi sídlištní zástavbou a dvěma základními školami v Chomutovské ulici (85 067 Kč). Prakticky po roce, 29. června, se k němu ve stejné ulici přiřadily další dva (120 000 Kč). Jak již bylo na úvod řečeno, první se nachází hned za kruhovým objezdem a druhý o pár desítek metrů dál, oba směrem na Prunéřov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…