Nadace ČEZ dala prostředky na výsadbu dvaceti habrů v Kadani

03.05.2023 6:31 | Tisková zpráva

Habrová alej za bezmála 200 000 korun zakořeňuje od pondělí 2. května ve Školní ulici v Kadani. O její výsadbu se postarala odborná zahradnická firma, přičemž finančně v rámci grantu Stromy na ni přispěla radnici Nadace ČEZ 149 982 korunami. Zbylých 50 tisíc korun šlo z městské pokladny.

Nadace ČEZ dala prostředky na výsadbu dvaceti habrů v Kadani
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„V průběhu let došlo v zelené relaxační části sídliště s dětským hřištěm a sportovištěm k odumření některých starších a méně vytrvalých dřevin. Řadu z nich bylo nutné i odstranit z důvodu bezpečnosti. V uvolněném prostoru tak ve svahu vznikla proluka, kterou jsme se rozhodli zaplnit dvaceti pyramidálními habry. Ve finále stromy sníží prašnost a poskytnou i stín v místech, kde tráví svůj volný čas jak děti, tak i dospělí obyvatelé sídliště,“ říká Jan Losenický, starosta Kadaně. Sám se přitom neváhal chopit lopaty a jeden z habrů po jeho ukotvení v zemi zahrnout zeminou.

Grant Stromy Nadace ČEZ vstoupil letos do dvanáctého roku své existence. Během uplynulých jedenácti let  bylo díky jemu napříč celou Českou republikou vysazeno bezmála 115 000 stromů a dalších okrasných dřevin za téměř 72 miliony korun. „Obě čísla již pochopitelně opět narůstají, neboť právě probíhá jarní výsadba. Zájem o grant Stromy je přitom stále veliký, neboť samosprávy ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu nové zeleně. V přijatých žádostech stále převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí jako nyní v případě Kadaně, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady. Například zakládání nových obecních sadů, zastiňování venkovních sportovišť či koupališť. Zakládají se třeba i arboreta,“ podotýká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V rámci jarního grantu Stromy Nadace ČEZ proběhla letos v Ústeckém kraji jako první výsadba devíti lip srdčitých, které chyběly dosadit, aby jimi byl po celém obvodu lemován sportovní areál v Čeradicích na Žatecku. Kadaň s dvaceti habry byla druhá v pořadí. Do třetice pak 15. května proběhne druhá etapa obnovy bývalého parčíku podél potoka Liboc v Pětipsech na Kadaňsku. Zde bude nově zakořeňovat čtyřicet lip srdčitých, které doplní jejich stejný počet zasazených koncem loňského listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…