Nadace ČEZ podpořila dvě organizace, které pomáhají lidem s autismem

03.04.2022 8:41 | Komerční článek

Již poosmé se Skupina ČEZ připojila ke Světovému dni porozumění autismu a s ním spojené osvětové kampani „Česko svítí modře“. V noci z 2. na 3. dubna se napříč celou republikou rozzářily objekty energetiků modrou barvou, která symbolizuje mezilidskou komunikaci.

Nadace ČEZ podpořila dvě organizace, které pomáhají lidem s autismem
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

V Moravskoslezském kraji ČEZ modře nasvítil Dům energetiky, budovu postavenou v padesátých letech minulého století ve stylu moderního klasicismu. Nadace ČEZ zároveň do své charitativní aplikace EPP – Pomáhej pohybem nasadila projekt ostravské organizace Světlo autismu, která by ráda získala 50 000 Kč na projekt „Terapeutickou hrou k samostatnému životu dětí s autismem“. Terapeutické hry by v nich měly podněcovat fantazii a zároveň pomáhat v situacích, které pro ně bez patřičné přípravy mohou znamenat trauma.

Organizace, které pomáhají lidem s autismem, podporuje Nadace ČEZ pravidelně. V minulosti například přispěla havířovskému spolku ADAM – autistické děti a my nebo ostravské organizaci AlFi.

Sto tisíc na homesharing pro spolek MIKASA

Péče o děti s autismem je často velmi náročná, vyžaduje téměř nepřetržitý dohled rodičů. Při zápřahu 24 hodin denně 7 dní v týdnu rodičům docházejí síly. Naštěstí mohou využít sdílenou péči, takzvaný homesharing. Ten pomáhá rodičům i jejich dětem na cestě ke spokojenému životu. A díky finanční podpoře spolku Mikasa v hodnotě 100.000 Kč od Nadace ČEZ mohou zaměstnanci homesharingu efektivněji shánět tolik potřebné hostitele a spojovat je s rodinami dětí s autismem.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Jak homesharing funguje?

Hlavním principem homesharingu je odlehčení rodičům dětí s autismem. Po různě dlouhou dobu (hodiny, den nebo víkend) se zaškolený hostitel stará o dítě, které se více učí samostatnosti, poznává nové lidi, prostředí a v neposlední řadě se sníží i jeho závislost na rodičích. Mezitím si může rodič vyřídit nejrůznější záležitosti nebo si jen odpočine a načerpá nové síly. Hostitel zároveň získá nový pohled na svět a smysluplné trávení volného času. „V Moravskoslezském kraji a celkově v České republice chybí odlehčovací služby pro osoby s autismem, které by jejich rodičům umožnily odpočinek. Ale homesharing by mohl tuhle situaci výrazně vylepšit,“ nastínil situaci Michal Panáček, ředitel neziskové organizace Mikasa, kterou Nadace ČEZ podpořila.

Díky tomu v našem kraji homesharing pomáhá už 14 rodinám, na pomoc však stále čeká dalších více než 40 rodin. Jsou to rodiny, které nemají žádné blízké, jenž by pomohli. V některých případech jde o matky samoživitelky. „Pomoci jim může každý. Staňte se pro někoho hrdinou. Staňte se hostitelem!“ vyzývá Michal Panáček.

Světový den zvýšení povědomí o autismu, který připadá právě na 2. dubna, má každoročně za cíl zvýšit informovanost veřejnosti právě o poruchách autistického spektra. „I v těchto složitých dobách, kdy pomáháme uprchlíkům z Ukrajiny, je důležité si uvědomit, že jsou mezi námi lidé s poruchou autistického spektra. V současné době potřebují naše pochopení a porozumění víc než kdy předtím. Proto se připojujeme k tradiční osvětové podpoře, která se zaměřuje na bourání bariér v komunikaci a rozvíjení solidarity. Zároveň nadále přímo podporujeme organizace, které dlouhodobě pomáhají osobám s autismem,“ říká šéfka útvaru ESG Skupiny ČEZ, Chief Sustainability Officer Kateřina Bohuslavová.

Letošní ročník „Česko svítí modře“ je zaměřený na osvětu pracovníků krajských, městských a obecních úřadů, pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků a dalších osob, s nimiž lidé s autismem řeší nejrůznější životní situace. Pro tyto pracovníky vznikl informační balíček obsahující mimo jiné i příručku, jak efektivně komunikovat s lidmi s poruchou autistického spektra (PAS). Vzhledem k tomu, že PAS trpí až 2,7 % světové populace, budou lidé s touto diagnostikou velmi pravděpodobně i mezi uprchlíky z Ukrajiny.

ČEZ podporuje lidi s autismem dlouhodobě formou firemního dobrovolnictví, zaměstnaneckých sbírek nebo prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Tato podpora zapadá do jednoho z cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs), které naplňuje i Skupina ČEZ, zde konkrétně cíl „méně nerovností“.

Kromě ostravského Domu energetiky ČEZ nasvítil i další objekty po celé republice, například Jadernou elektrárnu Dukovany, Zámeček u Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín, Malou vodní elektrárnu Hučák v Hradci Králové, Zákaznické centrum v Plzni, děčínské sídlo ČEZ Distribuce a elektrárny v severočeských Tušimicích a Ledvicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…