Nadační fond političky a paralympionika chce pomáhat zdravotně postiženým

19.11.2014 12:02

Spolupráce Kateřiny Klasnové, dlouholeté zastupitelky Prahy 1 a v letech 2010-2013 poslankyně, a Jaroslava Petrouše, držitele několika českých rekordů a mezinárodních medailí v hodu diskem a oštěpem handicapovaných sportovců, začala před více než dvěma roky. Vyvrcholila založením společného Nadačního fondu KlaPeto. První velkou akcí fondu bude charitativní Výstup na Sněžku v květnu 2015.

Nadační fond političky a paralympionika chce pomáhat zdravotně postiženým
Foto: red
Popisek: Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš

„Již třetí ročník této akce, kterou vymyslel Jaroslav Petrouš, pomůže opět konkrétnímu dítěti po amputaci nohy. Pomáhat ale hodláme i jinak, například budeme díky Zdeně Cupkové poskytovat právní poradenství osobám se zdravotním postižením,“ říká Kateřina Klasnová.


„Stojíme na začátku dlouhé cesty, ale věříme, že bude mít smysl,“ shodují se zakladatelé Nadačního fondu KlaPeto, Klasnová a Petrouš. „Vznik fondu je logickým vyústěním naší spolupráce ve prospěch lidí s handicapem. Máme na co navázat a víme, co napravovat,“ doplňuje paralympionik Petrouš, jinak též oceňovaný barista – odborník na přípravu kávy. Posledním administrativním úkonem spojeným se vznikem fondu bylo minulý týden založení transparentního účtu (viz snímek).
Členkou správní rady fondu je i Zdena Cupková ze Sdružení zdravotně postižených ČR. Ta se těší, že bude radit prostřednictvím webu klapeto.eu lidem, kteří se nevyznají v právních úpravách, a každou středu bude k dispozici i na telefonu. „Jde zejména o nároky na průkazy TP, ZTP a ZTP/P, či o nárok na příspěvek na péči. Zdravotně postižení výrazně pocítili úpravy legislativy podle exministra Jaromíra Drábka. Ten tedy lidem se zdravotním postižením opravdu nepomohl,“ říká právnička Cupková, sama s amputovanou nohou.


Kateřina Klasnová se ještě v době svého sněmovního působení snažila o nápravu Drábkovy legislativy, což se jí podařilo například ve způsobu přiznávání zmíněných průkazů. „Nyní je důležité změnit kritéria pro přiznávání příspěvku na péči,“ připomíná exposlankyně. Náprava legislativy je tak kromě charity další snahou NF KlaPeto. „O opětovné setkání s ministryní práce a sociálních věcí jsme již požádaly a čekáme na termín,“ uvádějí Cupková s Klasnovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…