Nákupem přes burzu komodit dosáhla Krajská zdravotní na nejnižší možné ceny energií

15.09.2012 10:20

Udržení kladného hospodářského výsledku, dosažení maximálních úspor, ale zároveň zkvalitnění služeb jak pro pacienty, tak i zdravotnický personál. To jsou hlavní cíle Krajské zdravotní, a. s., zastřešující nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově.

Nákupem přes burzu komodit dosáhla Krajská zdravotní na nejnižší možné ceny energií
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Krajská zdravotní, a. s. hospodaří již třetím rokem s kladným hospodářským výsledkem, a to v době, kdy se řada zdravotnických zařízení potýká se zápornými ekonomickými výsledky. Vloni dosáhla dokonce zisku přes 45 milionů korun.

„V této nestabilní době je potřeba hledat dlouhodobá řešení, která zajistí stabilitu nejen samotným nemocnicím, ale především pacientům,“ uvádí předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s. Mgr. Radek Scherfer. „Hledáme proto další možnosti, kde ušetřit, aniž by to jakkoliv omezilo provoz našich nemocnic.“ Krajská zdravotní, a. s. si proto nechala zpracovat analýzu dosavadních nákupů energií. Na základě této analýzy se vedení společnosti rozhodlo nakoupit energie pro další období přes Komoditní burzu Praha, ve snaze dosáhnout na minimální ceny při dodržení maximální transparentnosti nákupu.

„Naše náklady jen na elektřinu se i při velmi dobrých cenách pohybují kolem 31 milionů korun. Chtěli jsme nakoupit energie i na další období co nejvýhodněji, a proto jsme se rozhodli pro nákup přes komoditní burzu,“ uvedl Radek Scherfer. „Věřili jsme, že tak dosáhneme znova nejvýhodnějších cen na trhu. Výsledek nás však skutečně překvapil. S tím, že dosáhneme takto významné úspory, jsme nepočítali.“

Za 24 318 MWh (megawatthodin) ve vysokém napětí zaplatí Krajská zdravotní, a. s. jen něco přes 29,7 milionů korun. Společnost tak v nemocnicích ušetří více než milion korun. Výsledek je o to zajímavější, že vysoutěžená cena je lepší než ta, která byla dosažena před měsícem pro 8 fakultních a krajských nemocnic, přitom objem zakázky KZ, a.s. je mnohonásobně menší.

Snad nejnižší možné ceny na trhu za poslední období dosáhla Krajská zdravotní i v burzovním obchodu na dodávky zemní plynu.

„U zemního plynu se podařilo dosáhnout cen výrazně nižších, než jsou nyní na trhu běžné. Dosažení úspory přes milion korun předčilo naše očekávání. Je to velký úspěch. Celkově jsme díky nákupu přes Komoditní burzu Praha ušetřili téměř 2.150.000 korun. Peníze tak budeme moci použít na další rozvoj nemocnic,“ doplnil Radek Scherfer.

Tímto však záměr Krajské zdravotní, a. s. na hledání úspor v provozních nákladech nekončí. V nemocnicích plánuje zavést systém elektronických nákupů, který by měl nastavit pro nemocnice jednotné procesy při realizování veřejných zakázek. Úspor chce vedení pěti nemocnic dosáhnout i díky centrálním nákupům a využití elektronických aukcí. Snižování nákladů však nesmí být na úkor kvality nakupovaného zdravotnického materiálu, ani na úkor služeb poskytovaných pacientům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…