Náprava naší pověsti a obnovení důvěry s Izraelem mohou být vyjádřeny pouze odvoláním ministrů Petříčka a Zaorálka

25.05.2020 11:07

Stanovisko České pobočky Židovského národního fondu (KKL) a České společnosti přátel Izraele

Náprava naší pověsti a obnovení důvěry s Izraelem mohou být vyjádřeny pouze odvoláním ministrů Petříčka a Zaorálka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Skulptura přátelství mezi Českem a Izraelem

Musíme se kategoricky ohradit proti zcela neslýchanému prohlášení ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka, ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka a čestného předsedy TOP 09, bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tito pánové publikovali v sobotním Právu, dne 23.5.2020 prohlášení pod titulkem „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“

Je nám známo, že již v únoru t.r. přišel Karel Schwarzenberg s podobnou výzvou, ve které dokonce srovnával Izrael s rasistickým jihoafrickým apartheidem.

Je zarážející, že tito naši představitelé se dovolávají údajného porušování mezinárodního práva a přitom téměř každodenní raketové útoky z Gazy na Izrael za porušení práva nepovažují. Autoři údajně chtějí řešit problémy mezi Izraelem a Palestinci a přitom zavírají oči nad tím, že právě Palestinská samospráva v loňském roce odmítla pozvání arabských zemí na konferenci v Bahrajnu o mírovém plánu.

Je nám líto, že článek zcela nepodloženě napadá naše nejvěrnější spojence - jak Spojené státy, tak i Izrael pro jejich mírový plán. Stanovisko farizejsky projevuje obavy o budoucí demokracii v Izraeli, jestliže v údolí Jordánu „budou obyvatelé dvojí kategorie“. Přitom zcela pomíjí, že za celou historii Palestinské autonomie se tam nepodařilo vybudovat demokratický systém, že tam vládnou orgány nikým nevolené, a že ani nynější palestinské vedení nebylo zvoleno v řádných volbách.

V této souvislosti pro iDNES.cz ministerský předseda Andrej Babiš sdělil: „ Obecně platí, a toto je nepřekročitelné, že za českou zahraniční politiku odpovídá vláda jako celek. Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky“.

Předpokládáme, že neakceptovatelnost tohoto kroku, náprava mezinárodní pověsti a obnovení důvěry v pevnost našeho strategického spojenectví s Izraelem, může být vyjádřena pouze odvoláním ministra zahraničí pana Tomáše Petříčka a ministra kultury Lubomíra Zaorálka z jejich funkcí.

JUDr. Michal Pacovský
Prezident České pobočky Židovského národního fondu

Ing. Karel Sedláček 
Místopředseda České společnosti přátel Izraele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…