Národní divadlo: Stát jsem já aneb Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit

05.09.2020 16:17

I když začíná jako pohádka, nabízí spíš odraz současné reality. Svržený král totiž nezemřel, ale stal se hračkou v rukou současných politiků, kteří chtějí národ bavit přihlouplými reality show. Premiéra hry současného francouzského režiséra a herce Vincenta Macaigne Stát jsem já se odehraje v úterý 8. září 2020 v 19:00 v pražském Stavovském divadle.

Národní divadlo: Stát jsem já aneb Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

V neznámé zemi byl svržen král. Nezemřel, ale stal se hračkou v rukou politiků, kteří chtějí bavit národ. Jeden už neví, kdy se ocitl v televizním studiu, kde pravda je skoro cokoliv a kdy má v rukou takovou sílu, že může změnit dějiny. Nikdo ničemu nerozumí, ale všichni jdou pořád vpřed, protože – jak říká jedna z postav hry: „Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit.“

Můžeme mluvit o mýtu o zrození národa a zrození státu, můžeme mluvit o hroutících se a znovu ustavených diktaturách, ale zrovna tak se můžeme nechat unášet strhující energií proudu textu, jemuž nic není svaté, který čerpá z dějin křesťanství stejně jako ze zasedání OSN a který je dokonalým obrazem našeho složitého, nepřehledného, pažravého světa.

Ve hře se objevuje spousta popových písní, okouzlujících novinářek, šarmantních moderátorek a vtipných a chytrých politiků. Protože i když se mluví o politice a nenapravitelnosti lidského ducha, musí to být hlavně zábava. Ve výsledku je to vlastně pohádka o království, kde – aby se všichni měli dobře – musí se nejdřív povraždit.

Hra Stát jsem já zrcadlí, jak a v čem žijeme – a osud její inscenace odráží poslední půlrok našich životů velmi zřetelně. Poprvé jsme hru veřejně hráli na generální zkoušce v úterý 10. března 2020. Nikdo nevěděl, co nás čeká, ale ve vzduchu už byla cítit nejistota z příštích dní. Když Robert Mikluš z jeviště vyzýval diváky, aby věnovali vzpomínku mrtvé Itálii, zamrazilo nám už tehdy. Po jevišti chodili herci ve žlutých ochranných oblecích a dezinfikovali ho.

Vtip vznikl dávno před vypuknutím karantény a všichni se mu smáli. Bylo to poslední veřejné představení v Národním divadle, do konce generálky byl vyhlášen zákaz akcí nad sto lidí, takže dál už nemělo smysl hrát; do stovky byli totiž zahrnuti také účinkující a jevištní personál. Okamžitě jsme proto odvolali vše, co bylo možné, dokonce jsme zrušili dlouho vyjednávanou návštěvu autora. Předpremiéra o den později se odehrála už jen pro skupinu přátel.

Ale protože vše, co začne, má mít svůj konec, rozhodli jsme se udělat i komorní premiéru. Proběhla podle původního plánu ve čtvrtek 12. března 2020. Roušky se ještě nenosily, diváky jsme pečlivě přepočítali a pouštěli je přes jeviště. Byla to nejmenší možná premiéra a na dlouhou dobu poslední divadlo v ND.

O půl roku později začínáme znovu a ke Státu se vracíme. Při druhém pokusu o jeho premiéru zmizí spiklenectví, vstupovat do divadla se bude hlavním vchodem, ale poselství hry – která je o nás tady a teď – zůstane živé. Máme zodpovědnost za to, jak žijeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…