Národní divadlo: Znovuotevření podzemního parkingu po generální rekonstrukci

05.12.2021 18:11 | Tisková zpráva

Sanace devítipodlažního podzemního parkingu Národního divadla byla po roce a sedmi měsících dokončena. Důvodem generální rekonstrukce byl nevyhovující technický stav objektu.

Národní divadlo: Znovuotevření podzemního parkingu po generální rekonstrukci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

Analýza konstrukcí odhalila statické trhliny, zatékání a nevyhovující stav stropní desky piazetty. Problematická byla také kapacita garáží, využitelnost parkovacích míst byla z důvodu nevhodně umístěných sloupů a jejich rozměrů zhruba o třetinu menší.

„Znovuotevření garáží je ukončením první významné etapy celkové rekonstrukce a modernizace prostoru Nové scény a dvou provozních budov Národního divadla,” uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Rekonstrukce probíhala tzv. zdola nahoru. Části stropních desek byly odbourány, poté se vyvázaly a byly betonovány nové stropní desky, včetně nových sloupů, u kterých se zajistilo spřažení se stávajícími sloupy. Jednou z výhod tohoto postupu bylo dosažení krátké doby realizace, a tedy i minimalizace omezení kulturních aktivit na piazettě – náměstí Václava Havla, které je „střechou“ garáží.

„Realizace železobetonových stropních desek a sloupů proběhla ve 32 taktech, na které bylo spotřebováno 2 032 m3 betonu a 258 tun železa. Zásadní bylo zajistit napojení nových konstrukcí na původní,“ říká Tomáš Rys, technický ředitel oblasti ze společnosti STRABAG a.s. „Výzvou byl i náročný transport vybouraného materiálu včetně jeho likvidace. Demolice navíc probíhala za pomoci robotů a do přípravy bylo zapojeno také naše oddělení BIM, díky kterému vznikl kompletní 3D model garáží,“ dodává.

Generální rekonstrukce prodloužila životnost objektu a přinesla lepší uživatelské parametry pro parkování a obslužnost prostoru náměstí Václava Havla. Díky kompletní výměně vzduchotechniky, elektroinstalace a instalace nového systému SHZ se také zvýšila bezpečnost objektu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…