Národní divadlo přispěje provedením Verdiho Requiem na nové varhany svatovítské katedrály

09.04.2018 22:20

Opera Národního divadla se provedením Requiem Giuseppe Verdiho připojí k podporovatelům stavby nových varhan. Ve spolupráci s Nadačním fondem Svatovítské varhany a Bohemian Heritage Fund uspořádá 12. dubna od 19:30 v katedrále svatého Víta na Pražském hradě benefiční koncert ve prospěch nových varhan, a to v hvězdném obsazení.

Národní divadlo přispěje provedením Verdiho Requiem na nové varhany svatovítské katedrály
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Pod taktovkou hudebního ředitele Opery Národního divadla Jaroslava Kyzlinka skladbu provede Orchestr a Sbor Národního divadla, externí sbor a se představí sólisté se zkušenostmi v interpretaci Verdiho oper na mezinárodní úrovni: Veronika Dzhioeva (soprán), Monika Fabiánová (mezzosoprán), Sung Kyu Park (tenor) a Jiří Sulženko (bas).

Sopranistka Veronika Dzhioeva je držitelkou ocenění Zlatá maska za interpretaci Verdiho Alžběty z Valois v moskevském Velkém divadle, mezzosopranistka Monika Fabiánová patří v současnosti k předním sólistům Opery Slovenského národního divadla, v pražské Státní opeře debutovala jako Verdiho Eboli, tenorista Sung Kyu Park vystupuje jako představitel stěžejních postav mj. verdiovského repertoáru v nejprestižnějších evropských operních domech, jakými jsou například Královská opera v Londýně nebo Veronská aréna, basista Jiří Sulženko je stálicí Opery Národního divadla, jehož kariéru zdobí řada zahraničních úspěchů, například v La Scale či pařížské Opeře Bastille.

Základem Verdiho velkolepé skladby se po úpravách stala poslední část mše za zemřelé Responsorium - Libera me, kterou zkomponoval původně pro rekviem za Gioachina Rossiniho zvané Messa per Rossini (1869), na jehož kompozici se podílelo dalších dvanáct italských skladatelů. Verdi se k dílu vrátil po smrti Alessandra Manzoniho, italského básníka a spisovatele, kterého si Verdi vážil nejen jako umělce, ale také jako svého přítele. Skladba zazněla poprvé za skladatelova řízení v milánském kostele sv. Marka v den prvního výročí Manzoniho úmrtí 22. května 1874. Sopránového partu se tehdy ujala vynikající česká sopranistka a skladatelova dobrá přítelkyně Tereza Stolzová, která později zprostředkovala kontakt mezi Verdim a ředitelem Národního divadla Františkem Adolfem Šubertem. Díky jeho jednáním pak mohlo Národní divadlo jako první po milánské Scale uvést Otella a Falstaffa.

Koncert je jednou z akcí, které podporují sbírku pro stavbu nových varhan pro katedrálu sv. Víta. Varhany si vyžádají celkem investici 80 milionů korun a měly by se poprvé rozeznít v říjnu 2019. Nové varhany na základě smlouvy podepsané v dubnu 2017 vyrobí španělská varhanářská firma Gerharda Grenzinga. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…