Národní divadlo zahájí sezonu 2021/22 1. září na Střeleckém ostrově

28.08.2021 14:30 | Tisková zpráva

Novou sezonu začneme tradičně velkou oslavou divadla. Stejně jako vloni se na první školní den setkáme na pražském Střeleckém ostrově, kde bude připraven bohatý program, na kterém se podílejí všechny soubory Národního divadla a jehož průvodci budou Anna Fialová a Matyáš Řezníček z činoherního ansámblu.

Národní divadlo zahájí sezonu 2021/22 1. září na Střeleckém ostrově
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Můžete se těšit mimo jiné na tvůrčí dílny pro děti i dospělé, na besedy ND Café s umělci z Baletu, Činohry, Opery i Laterny magiky. Proběhne také bazar oblečení umělců, jehož výtěžek opět poputuje na výsadbu nových stromů; k dispozici bude rovněž stánek s možností koupi vstupenek na představení ND, širokou nabídkou propagačních předmětů ND, nebo losovacím osudím o ceny.

Balet ND připravuje setkání s některými z nových sólistů, oblíbenou tvůrčí dílnu i vystoupení ve formě Site-specific. Hostem Baletní dílny na téma Spící krasavice bude sólistka Irina Burduja. ND Café nabídne autogramiádu, setkání a rozhovor s prvním sólistou Patrikem Holečkem. Příležitost prohlédnout si překrásné kostýmy z velkolepého klasického baletu Spící krasavice, který bude mít českou premiéru již 16. září ve Státní opeře, se naskytne v rámci speciálního vystoupení, které vyvrcholí možností společného focení s tanečníky.

Činohra ND pokřtí nový kalendář pro rok 2022, jehož autorkou je uznávaná fotografka Libuše Jarcovjáková, hostem ND Café bude herec David Prachař, těšit se můžete také na ukázku z autorského projektu letního kurzu ND Young.

Laterna magika představí tanečně-výtvarnou tvůrčí dílnu inspirovanou inscenací Zázrak (s)tvoření, divadelním představením z papíru o hravosti a fantazii, kterou děti provedou samotní účinkující. Uskuteční se také vystoupení Laterny magiky pod vedením člena souboru Alexe Sadirova, který vytvořil choreografii i technické řešení – experiment s názvem Vidět zvuk, slyšet světlo.

Soubory Opery ND se představí publiku vybranými aktivitami: pro děti v rámci tvůrčích dílen zprostředkujeme ukázku z úspěšné opery Engelberta Humperdincka Jeníček a Mařenka, kterou ve Státní opeře režíruje Matěj Forman.

Dalším bodem programu bude vystoupení operních sólistů. Pavol Kubáň, Arnheiður Eiríksdóttir, Yukiko Kinjo a Jiří Sulženko představí několik árií z Rossiniho opery Lazebník sevillský, jehož nové zpracování se chystá na začátek října v režii Magdaleny Švecové. Na klavír sólisty doprovodí Martin Levický.

Pokud se chcete dozvědět něco více nejen o tomto představení, ale i o tom, jaké je to pracovat a žít v operním prostředí, přijďte si poslechnout moderovanou diskusi s Adamem Plachetkou, Jiřím Sulženkem a Magdalenou Švecovou do prostoru ND Café.

Program vyvrcholí večerním koncertem kapely Základní kameny úrazu, složené z hvězd Činohry ND – uvidíte a uslyšíte třeba Igora Orozoviče, Vladimíra Javorského, Radúze Máchu, Veroniku Lazorčákovou, Terezu Vilišovou, Jana Bidlase a další. Celý program uzavře koncert kapely Tripleshot Jam.

Udělejte si první zářijový den čas a přijďte za námi na „Střelák“, potkejte se s umělci Národního divadla! Připomeňme si všichni společně, proč milujeme divadlo a proč věříme v sezonu bez omezení!

Těšíme se s vámi na viděnou ve středu 1. září 2021 mezi 14.00 a 22.00 na Střeleckém ostrově. Vaše Národní divadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…