Národní galerie vystavuje Rubense: dílem sezóny je Večeře v Emauzích

16.10.2015 13:58

Petr Paul Rubens, přezdívaný malíř králů a knížat, namaloval na sklonku svého života nevšední interpretaci biblického příběhu.

Národní galerie vystavuje Rubense: dílem sezóny je Večeře v Emauzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Šternberský palác: 9. října 2015 – 10. ledna 2016

Neméně zajímavý je i osud tohoto plátna – z malířovy antverpské jídelny putoval do španělského kláštera El Escorial, odkud byl převezen do madridského Museo Nacional del Prado. Nyní ho ve Šternberském paláci vystavuje Národní galerie v Praze.

Známý biblický výjev Rubens spodobnil s neobvyklým nádechem každodennosti, který pravděpodobně vysvětluje právě někdejší umístění obrazu v mistrově soukromé komnatě. Šimon a Kleofáš putují do Emauz, připojuje se k nim Kristus, svými učedníky však zůstává nepoznán. Až během večeře dvojice prozře a s překvapením hledí na Ježíše Krista žehnajícího chlebu. Epizodu z evangelia sv. Lukáše pojal Rubens takřka jako žánrovou scénu – tři muži se chystají střídmě povečeřet, sluha jim přináší džbán s nápojem. Ze svého díla se však malíř dlouho netěšil, jen několik let po jeho dokončení zemřel a obraz se objevil v Rubensově pozůstalosti, odkud jej získal španělský král Filip IV. Někdejší skvost z Rubensova antverpského domu se ocitl v klášteře El Escorial a následně v Pradu, jehož základem je dřívější španělská královská sbírka.

„Můj talent je takový, že žádný úkol není pro mě dost složitý“

Vlámský umělec Petr Paul Rubens (1577 Siegen, Vestfálsko – 1640 Antverpy), klíčová osobnost evropského barokního malířství, si vydobyl obdiv a uznání po celé Evropě. Obrazy dodával pro bruselský dvůr arcivévody Albrechta a jeho manželky Isabely, maloval pro anglického krále Karla I., španělského krále Filipa IV. či pro francouzskou královnu Marii Medicejskou. Jeho věhlas dosáhl i do Prahy – převor kláštera augustiniánů Jan Baptista Svitavský z Bochova u něj kolem roku 1636 objednal malby pro pražský kostel sv. Tomáše. Rozměrné oltářní obrazy se dochovaly a do Národní galerie je zapůjčila Česká provincie řádu sv. Augustina. Obě plátna ukazují Rubense jako umělce, jenž s velkým nasazením pracoval i pro katolickou církev.

Méně známou polohu Rubensovy osobnosti představují i dvě další díla, jež Národní galerie speciálně zpřístupnila – plátna ze slavného cyklu Césarův triumf. Podobně jako Večeře v Emauzích pocházejí tyto malby z Rubensovy pozůstalosti. Ukazují malíře jako velkého obdivovatele antiky a renesance, neboť v nich kopíroval práce slavného renesančního mistra Andrey Mantegni, jež ho mimořádně zaujaly a podnítily v něm touhu je namalovat. Obrazy se následně staly součástí vlastní Rubensovy umělecké kolekce. Komorní expozice ve Šternberském paláci tak představuje Rubense nejen jako malíře, ale i jako sběratele a milovníka umění.

Národní galerie vystavuje Rubense: dílem sezóny je Večeře v Emauzích

---

Dílo sezóny: Petr Paul Rubens – Večeře v Emauzích
Petr Paul Rubens (1577 Siegen, Vestfálsko – 1640 Antverpy)
Večeře v Emauzích, kolem 1636–1638
Olej, plátno, 143 × 156 cm 
Zapůjčeno z Museo Nacional del Prado v Madridu
9. 10. 2015 – 10. 1. 2016
Šternberský palác
Kurátorka: Olga Kotková, Sbírka starého umění Národní galerie v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…