Národní knihovna: Cenu Rudolfa Medka obdrží Jan Adamec a Alexej Kelin

19.09.2022 9:15 | Tisková zpráva

Slovanská knihovna a spolek Ruská tradice udělí v úterý 20. září 2022 Cenu Rudolfa Medka, vyjadřující uznání badatelům, kteří se zabývají problematikou dějin střední a východní Evropy. Laureáty pro rok 2022 jsou historik Jan Adamec a publicista Alexej Kelin.

Národní knihovna: Cenu Rudolfa Medka obdrží Jan Adamec a Alexej Kelin
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

 

Cenu Rudolfa Medka udělují Slovanská knihovna, odbor Národní knihovny ČR, a spolek Ruská tradice. Zřízena byla roku 2008 s cílem ocenit osobnosti z oblasti vědy a kultury bez ohledu na jejich profesní zaměření, kteří se zabývají česko-ruskými (resp. československo-sovětskými) vztahy ve 20. století a jejich vývojem. Pozornost je věnována tématům, jako například činnost československé legie v Rusku, protinacistický odboj, moderní dějiny Podkarpatské Rusi, či podpora demokracie ve střední a východní Evropě.

Ocenění nese ve svém názvu jméno českého básníka, prozaika, dramatika, vojáka a čelného představitele prvního československého odboje Rudolfa Medka (1890–1940). Ten působil v československé legii v Rusku, odkud čerpal náměty ke své literární tvorbě. Cena Rudolfa Medka byla zřízena pod osobní záštitou Medkova syna Ivana a po jeho smrti v roce 2010 znamená její předávání příležitost připomínat si též odkaz jeho života a díla.

V roce 2022 Cenu Rudolfa Medka obdrží Jan Adamec, historik a politolog, který se zaměřuje na kvalifikovanou popularizaci nejrůznějších historických témat spojených se studenou válkou a moderními dějinami střední a východní Evropy. Výbor jeho textů, uveřejňovaných především v týdeníku Respekt a v odborných přílohách Lidových novin s názvem Od Principa k Trumpovi: texty k historickým výročím 2002– 2018 (2020) získal letos ocenění knižního veletrhu a literárním festivalu Svět knihy v kategorii Světové dějiny.

Druhým oceněným je elektroinženýr, publicista a komentátor Alexej Kelin. Cenu získává především za zápal, s nímž se věnuje uchování historického a kulturního odkazu demokratické části ruské emigrace po roce 1917, a dále za příkladné občanské angažmá v diskusích o vývoji moderního a soudobého Ruska a východní Evropy. V nich zastává důsledně demokratické postoje odkrývající pravou podstatu ruského režimu. Pan Kelin se dlouhodobě angažuje v otázkách ruských krajanů. Je členem autorského kolektivu, který pod vedením Andreje B. Zubova připravil dvousvazkové Dějiny Ruska. 20. století (2009, česky 2014).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…