Národní knihovna: Vzácné historické mapy budou vystaveny v Galerii Klementinum

25.04.2018 19:35

Jak vypadaly mapy v období renesance a jak se během staletí proměnila území různých zemí? To odhaluje výběr historických map z Lobkowiczké sbírky, který bude vystaven v Galerii Klementinum.

Národní knihovna: Vzácné historické mapy budou vystaveny v Galerii Klementinum
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Jedná se o sbírku hořínsko-mělnické větve rodu Lobkowiczů, kterou v roce 1928 odkoupil stát a nyní je uložena v oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR. Zpracování se mapy dočkaly až na počátku 50. let, ovšem po roce 1957 byla sbírka uzavřena a nového zpřístupnění a digitalizace se dočkala na přelomu 20. a 21. století.

Lobkowiczká sbírka obsahuje řadu významných map, a to jak rukopisných, tak i tištěných, z let 1579 – 1880. Mnoho z nich vytvořili významní kartografové své doby. Pochlubit se může zajímavostmi, jako jsou nejstarší kartografické vícebarevné mědirytiny, pravděpodobně nejstarší tištěná železniční mapa na území tehdejší monarchie, či jedny z prvních map rozšíření jazyků.

Expozice ukáže, jak se vyvíjely mapy od renesance až po časy prvních železnic a představí nejen rukopisné mapy panství Lobkowiczů, ale i mapy zemí habsburské monarchie, Království českého a dokonce i mapy Afriky, Asie a Ameriky.

V roce 2017 vydala Národní knihovna ČR stejnojmennou publikaci, jejímž autorem je Jan Sobotka. V ní se detailně zabývá historií Lobkowiczké mapové sbírky od jejího vzniku až po současný stav. Kniha odhaluje detaily o jednotlivých položkách, jako je druh, stáří, provedení, či místo vzniku. Nechybí ani samotné mapy a plány, u nichž jsou uvedeny základní informace a doplňuje je i komentář, který se týká konkrétní mapy, nebo uvádí další historické souvislosti.

Datum konání výstavy: 27. 4. – 17. 6. 2018
Čas: úterý – neděle, 10:30 – 18:00 hodin
Místo: Galerie Klementinum, Klementinum 190, Praha 1
Vstupné: dospělí 50 Kč; senioři, studenti 40 Kč; skupina 10 a více osob 40 Kč/osobu; děti 6-15 let 20 Kč, děti do 6 let zdarma

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…