Národní knihovna vydražila dokument z roku 1406 za 15,5 milionu korun

10.06.2019 9:04

Na aukci společnosti 1. ART CONSULTING PRAHA včera Národní knihovna ČR získala vzácný notářský instrument z roku 1406, napsaný na pergamenu o rozměrech 54,2 x 52cm za 15,5 milionu korun. Aukce se zúčastnil za Národní knihovnu ČR generální ředitel Martin Kocanda.

Národní knihovna vydražila dokument z roku 1406 za 15,5 milionu korun
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

"Notářský instrument by se dal připodobnit k dnešním soudním protokolům. Takových dokumentů se logicky dochovalo velmi málo, protože měly většinou význam jen pro dvě strany sporu v tu danou dobu. Dnes se jedná o důležitý vhled do tehdejší právní praxe," vysvětluje Martin Kocanda.

Vydražený rukopis nabízí pohled do rodinných vztahů v pozdním středověku. Týká se sporu mladšího bratra, univerzitního scholára, se starším bratrem o dědictví po zemřelém otci a v souvislosti s tím i s ovdovělou matkou, která se znovu vdala. Jako pramen je tato písemnost důležitá zejména pro pochopení majetkových vztahů a majetkových sporů v tehdejší době, dále je také zásadní pro doplnění životopisu pozdějšího lékaře Jana z Borotína, stoupenec Mistra Jana Husa. "Pro Národní knihovnu má tento rukopis velký význam. Dnes v našich fondech disponujeme traktáty a dokumenty, které popsují teoreticky právo a obsah procesů tehdejší doby, ale díky tomuto rukopisu vidíme, jak probíhalo praktikování práva v praxi," říká Martin Kocanda.

Částku ve výši 15,5 milionu korun poskytlo na nákup rukopisu ministerstvo kultury ČR.

Celý název aukční položky:
Notářský instrument Martina, kdysi Havla z Trnavy, ze dne 2. prosince 1406 zveřejňuje rozsudek Blažeje řečeného Vlk ze Strážně, děkana královské kaple Všech svatých a konzervátora pražské univerzity,ve sporu scholára pražské univerzity Jana z Borotína proti Pechovi z Borotína o dědictví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…