Národní muzeum: Aspoň na víkend vstup do RAF

23.01.2020 20:23

Na sobotu 25. ledna připravilo Národní muzeum další ze svých oblíbených akcí z cyklu Aspoň na víkend. Doprovodný program pro rodiny s dětmi k výstavě Rytíři nebes přitažlivou formou přiblíží příběhy vybraných československých letců, kteří za druhé světové války bojovali v řadách Královského letectva Velké Británie za naši okupovanou zem.

Národní muzeum: Aspoň na víkend vstup do RAF
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Dozvíte se, co museli adepti splnit, pokud chtěli vstoupit do RAF, a jak probíhaly letecké briefingy. Těšit se můžete na tematická stanoviště s ukázkami výstroje, uniforem, modelů letadel a dalších předmětů spojených s RAF. Součástí programu je i komentovaná prohlídka výstavy Rytíři nebes nebo modelářská dílna.

Program dne:

13.00 – 17.00 h

Setkání s veteránem 2. světové války a příslušníkem RAF Tomášem Lomem

Tomáš Lom (rozený Löwenstein) vstoupil v roce 1943 do československé armády v Anglii a sloužil jako radiotelegrafista a palubní střelec u legendární 311. československé bombardovací perutě RAF. Rád také návštěvníkům zodpoví dotazy ohledně svého působení v RAF.

Představení knihy Dobrodružství pana Wellingtona

Na akci se můžete setkat i s Hanou Bergmannovou Klímovou, autorkou dětské knihy Dobrodružství pana Wellingtona. Pan Wellington, vysloužilý britský bombardér, vzpomíná na to, jak za druhé světové války létal u 311. československé perutě RAF. V knize naleznete i příběh pana Tomáše Loma.

Bez čeho by se letci neobešli

Ukázky výstroje, uniforem, modelů letadel a věcí denní potřeby letců RAF, které si můžete zblízka prohlédnout a vyzkoušet. Jejich historii či funkci vám přiblíží soukromý historik PhDr. Daniel Švec spolu s členy a přáteli Společenstva letecké historie Čeští RAFáci.

Po stopách československých letců

Pomocí jednoduchého vstupního testu budete zařazeni do jedné z československých perutí RAF. Ve výstavě pak budete pátrat po osudu letce, který působil ve stejné peruti.

Modelářská dílna

Slepte si dřevěný nebo papírový model letounů Supermarine Spitfire, s nimiž za druhé světové války létali českoslovenští stíhací piloti.

14.00 h a 16.00 h Ukázky leteckých briefingů

Porada letců právě začíná – přidejte se! Briefing bombardovací posádky začíná ve 14 h, stíhači se sejdou v 16 h. Ukázky leteckých briefingů si pro vás připravilo Společenstvo letecké historie Čeští RAFáci.

15.00 h Komentovaná prohlídka výstavy Rytíři nebes

Výstavou vás provede její kurátor Mgr. Ondřej Štěpánek.

Akce se koná v sobotu 25. ledna 2020 od 13.00 do 17.00 h v Historické budově Národního muzea (Václavské náměstí 68, Praha 1).

Více informací naleznete na stránkách www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…